25
ΙΑΝ

Πίσω στο τραπέζι για deal οι τραπεζίτες


ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
(nontas71@gmail.com)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Την μετά την κρίση εποχή αρχίζουν να βλέπουν οι τραπεζίτες και οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αποτελούν ‘‘κλειδί’’ για τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων και τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, στο νέο περιβάλλον μειωμένης ζήτησης τραπεζικών υπηρεσιών που διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τραπεζίτες περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το νέο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις στο τραπεζικό σύστημα, που η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση έναντι της Τρόικας ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, οι αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση, ότι «θα παρέχουν στις τράπεζες την απαραίτητη ευελιξία για τις αναγκαίες μειώσεις στο κόστος λειτουργίας τους».

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου έχει ήδη αρχίσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πλήρη εξομοίωση των καθεστώτων εργασιακών σχέσεων σε κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών της επιρροής του Δημοσίου και ιδιωτικών, καθώς μέχρι τώρα οι «προνομιακές» συμβάσεις του προσωπικού των κρατικών τραπεζών αποτελούσαν μόνιμο εμπόδιο σε κάθε σχέδιο ενοποίησης με ιδιωτικές τράπεζες. Επιπλέον, το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα περιορίζουν το κόστος απομάκρυνσης προσωπικού.

Η ΟΤΟΕ φοβάται, ότι το νομοσχέδιο θα δώσει το έναυσμα ακόμη και για απολύσεις, σε ένα τομέα της οικονομίας που ως τώρα είχε αποφύγει τα κύματα απολύσεων, που έχουν ανεβάσει την ανεργία στο 13,5%.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τραπεζίτες έχουν ήδη «παγώσει» τη διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστές για συλλογική σύμβαση και αρνούνται, όπως ανακοίνωσε η ΟΤΟΕ, να δεσμευθούν για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Τραπεζικά στελέχη διαψεύδουν ότι υπάρχει σχεδιασμός για μαζικές απολύσεις, δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο να χαθούν θέσεις εργασίας υπαλλήλων που θα πλεονάζουν, αν προχωρήσουν τελικά οι διαδικασίες συγχωνεύσεων.

Άλλωστε, όπως τονίζουν, σήμερα είναι πολύ λεπτή η θέση των τραπεζών, λόγω της κρίσης και της νευρικότητας που προκαλεί στους καταθέτες: αν μια τράπεζα αποφασίσει να συρρικνώσει το δίκτυό της και να απομακρύνει προσωπικό, είναι πολύ πιθανό να εκληφθεί αυτή η κίνηση ως ένδειξη οικονομικής αδυναμίας και να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Πάντως, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, η εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θα διευκολύνει πιθανές κινήσεις για deal μεταξύ των μεγάλων τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο (Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο) και τραπεζών του ιδιωτικού τομέα. Αυτό αναζωπυρώνει τα παλιά σενάρια για συγχωνεύσεις στην τετράδα Εθνικής, Τ.Τ., Eurobank και Πειραιώς, που κατά καιρούς έχουν έλθει στο προσκήνιο, για να διαψευσθούν λίγο αργότερα.

«Χρησμός» Προβόπουλου

Αυτές τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι είχε κατά νου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος , ο οποίος στις τελευταίες δηλώσεις του επέμεινε ιδιαίτερα στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά την κρίση:

- «Το τραπεζικό περιβάλλον μετά την κρίση θα είναι αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν και οι τράπεζές μας θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

- «Όταν οι ελληνικές τράπεζες επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων θα αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό από κυβερνήσεις, άλλες τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, που επίσης θα αναζητούν ρευστότητα», πρόσθεσε.

- Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας II είναι μία ακόμη πρόκληση για τις τράπεζες. Ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τους, να διατηρούν σημαντικά αποθέματα κεφαλαίων, να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστους και να ενισχύσουν την ρευστότητά τους.

«Στην επίτευξη των παραπάνω, η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών και συγχωνεύσεων θα βοηθούσε πολύ, αφού θα αξιοποιούνταν οι όποιες συνέργειες», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, δείχνοντας την κατεύθυνση των deal στους τραπεζίτες.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς τον Μάρτιο λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αποφάσεις που ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν οριστικά στην έξοδο από την κρίση χρέους και θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να βγουν από την αμυντική τακτική τους και να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους για την μετά την κρίση εποχή.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, αν διαφανεί από τις εξελίξεις του Μαρτίου, ότι απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος μιας «βαριάς» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα πλήξει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση και τη ρευστότητα των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα απελευθερωθούν από τη σοβαρότερη απειλή για τους ισολογισμούς τους και θα διευκολυνθούν οι όποιες διαπραγματεύσεις για συγχωνεύσεις.

Τον Μάρτιο οι τελικές αποφάσεις

Τον Μάρτιο, όμως, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και για τα επόμενα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής των τραπεζών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο αρμόδιος επίτροπος Μπαρνιέ προανήγγειλε ότι αυτή την φορά τα τεστ θα μετρήσουν με αυστηρότητα όχι μόνο την αντοχή της ρευστότητας των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες, αλλά και την αντοχή της κεφαλαιακής τους βάσης σε πιθανές αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη .

Ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, δήλωσε στο Reuters ότι θεωρεί πιθανότερη την επιμήκυνση του χρέους της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές, από ένα «κούρεμα» πιστωτών.

Σε μια αρκετά αισιόδοξη ανάγνωση αυτής της πραγματικότητας, η Credit Suisse αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε ‘‘neutral’’ από ‘‘negative’’.

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 50% με 60% από τις αρχές του 2010 και οι αποτιμήσεις τους προεξοφλούν ήδη ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα , της τάξης του 25% και ένα μέγιστο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10% -11%.

Πάντως, τονίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει «θετική» η αξιολόγηση των τραπεζών, καθώς ακόμη υπάρχουν κίνδυνοι γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια, το ενδεχόμενο «κουρέματος», το ρίσκο μίας πιο βαθιάς ύφεσης καθώς και η αβεβαιότητα για το πρόγραμμα στήριξης των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ .

Σύμφωνα με την Credit Suisse, το γερμανικό σχέδιο για επαναγορά ελληνικών ομολόγων είναι απολύτως θετικό τόσο για τη χώρα όσο και για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse, ένα σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα οδηγούσε στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 8% και θα μείωνε το απαιτούμενο «κούρεμα» της ονομαστικής του αξίας κάτω από το 30%, ενώ σήμερα η αγορά περιμένει 40%-60%, για να μειωθεί το χρέος στο 90%, που θεωρείται διατηρήσιμο.
Produced by