21
ΦΕΒ

Κλείνει την πόρτα ο Κωστόπουλος


Ο πρόεδρος της Alpha, Γιάννης Κωστόπουλος,  με επιστολή του στους εργαζομένους εξηγούσε τους λόγους απόρριψης της πρότασης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

"Προς το
Προσωπικό του Ομίλου

Αθήναι, 21 Φεβρουαρίου 2011

Η Τράπεζα, την 18 Ιανουαρίου 2011 έλαβε πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η Διοίκηση, ως ώφειλε, εξέτασε ενδελεχώς την εν λόγω πρόταση και την 18 Φεβρουαρίου 2011, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την απέρριψε.

Την απόφασή του αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την έλαβε με γνώμονα το συμφέρον των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Πελατών της Τραπέζης. Συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι.

Η Alpha Bank, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός Όμιλος με θετικές προοπτικές.

Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η Τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη.

Οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των Μετόχων, η προτίμηση των Πελατών και η εργατικότητα του Προσωπικού μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες.

Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία ΜΑΖΙ.

Γιάννης Σ. Κωστόπουλος".


Αισιόδοξο το Υπουργείο Οικονομικών

 Θετική θεωρούν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών τις συζητήσεις που γίνονται στον τραπεζικό χώρο έστω και αν αυτές δεν έχουν φέρει ακόμη θετικό αποτέλεσμα .

Οι κινήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων γίνονται με την προοπτική κινήσεων που θα ενισχύσουν τον τραπεζικό χώρο σημείωναν αποφεύγοντας όμως να πάρουν θέση για το μετά την ΕΘΝΙΚΗ με την Alpha θα δούμε σύντομα άλλες ανάλογες κινήσειςΕξεπλάγη ο Ταμβακάκης


Έκπληκτος δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης, από την άρνηση της Alpha Bank στην πρόταση «φιλικής συγχώνευσης» που υπέβαλε η ΕΤΕ.

«Πρόκειται πάντα για μία φιλική πρόταση, ξεκάθαρη και ισορροπημένη», υπογράμμισε ο κ. Ταμβακάκης, στο conference call που πραγματοποιήθηκε με διεθνείς αναλυτές.

"Θεωρήσαμε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, για αυτό το λόγο μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση του (διοικητικού) συμβουλίου της Alpha την Παρασκευή", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, εξηγώντας το σκεπτικό της προτεινόμενης συναλλαγής.

Όπως σημείωσε ένα ενδεχόμενο deal θα οδηγούσε στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή , ύψους 57-58% για τους μετόχους της Alpha και αντίστοιχη αύξηση 23-30% για τους μετόχους της Εθνικής.

"Αν και η Alpha bank απέρριψε την πρόταση εκτιμούμε ότι η αγορά θα εκτιμήσει την σημασία και την αξία της", δήλωσε ο κ. Α. Ταμβακάκης.

Η Εθνική Τράπεζα επιμένει στην προσφορά της, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος της τράπεζας, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του. Όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει καμία συζήτηση με τη διοίκηση της Alpha Bank, για βελτίωση της προσφοράς.

Γιατί απέρριψε την προσφορά η Alpha Bank

Η Alpha Bank απέρριψε την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για φιλική συγχώνευση, θεωρώντας ότι η Εθνική έχει υψηλή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και ότι η προσφορά της δεν αποτιμά ικανοποιητικά την Αlpha, δήλωσαν στο Reuters πηγές κοντά στις συζητήσεις.

"Η Εθνική έχει υψηλότερο δείκτη Tier 1 από την Alpha, αλλά αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το φως του ρίσκου που φέρει η Εθνική στον ισολογισμό της, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου", δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.

H Alpha απέρριψε την προσφορά της Εθνικής επίσης και για τον λόγο ότι υποβλήθηκε σε μία συγκυρία όπου η τιμή της μετοχής της Alpha κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σε σημαντική έκπτωση από τη λογιστική αξία της τράπεζας, συμπλήρωσε η πηγή.

Μιχάλης Σάλλας: Θετικό το deal για τον τραπεζικό κλάδο

O πρόεδρος της Τράπεζα Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας , δήλωσε πως μία συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank θα ήταν προς όφελος του τραπεζικού κλάδου.

"Νομίζω ότι αν τα βρουν οι δύο πλευρές θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία ευρύτερα και για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα", ανέφερε ο Σάλλας στο Reuters.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Εν τω μεταξύ, με κομμένη την ανάσα αναμένουν όλοι τις εξελίξεις, καθώς βρίσκεται προ των πυλών η αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά την πρόταση φιλικής συγχώνευσης από την Εθνική στην Alpha Bank, δέκα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα «γάμου» των δύο τραπεζών επί προεδρίας του αείμνηστου Θ. Καρατζά.

Η Alpha Bank απάντησε «όχι» στην πρόταση της Εθνικής με τους παρόντες όρους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Alpha bank και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η διοίκηση της Alpha μίλησε με την διοίκηση της Εθνικής αργά το απόγευμα της Παρασκευής κοινοποιώντας την θέση τους ότι η οικονομική πρόταση δεν τους βρίσκει σύμφωνους...

Όμως η ουσία είναι ότι οι επαφές σε επίπεδο κορυφής στην Alpha συνεχίζονται κάτι που αποδεικνύει ότι ναι μεν απορρίφθηκε η πρόταση αλλά δεν έχει κλείσει οριστικά.

Πηγή στην Εθνική αναφέρει ότι «εδώ και ένα μήνα συνομιλούμε με την Alpha υπογράψαμε και σύμφωνο εμπιστευτικότητας».

Η Alpha το εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο ειδάλλως δεν θα συνομιλούσαμε 1 μήνα.
Στον αντίποδα η Alpha υποστηρίζει ναι υπήρχαν συνομιλίες αλλά εδώ διακυβευόταν το μέλλον της τράπεζας.

Το πρακτορείο Reuters φιλοξένησε δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα της Εθνικής με τίτλο : ''Το ζήτημα της φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank δεν έχει λήξει, αντιθέτως μόλις ξεκίνησε".

Το μήνυμα της Εθνικής

Όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως εμφανίσθηκαν στην αγορά, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η διατύπωση μιας δημόσιας πρότασης συγχώνευσης και η απόρριψή της θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά η διοίκηση της Εθνικής πιθανότατα επέλεξε αυτή τη δημόσια διαδικασία, για να στείλει στην αγορά το σαφές μήνυμα, ότι η ώρα των συγχωνεύσεων έφθασε και η ίδια θα έχει τον πρώτο λόγο.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική, η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της Alpha άρχισε με δική της πρωτοβουλία στις 18 Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι δύο διοικήσεις υπέγραψαν εξ αρχής συμφωνία εμπιστευτικότητας και αποκλειστικότητας, στοιχείο που υποδηλώνει ότι επρόκειτο για σοβαρή διαπραγμάτευση.

Η πρόταση που δημοσιοποίησε η διοίκηση της Εθνικής ήταν λεπτομερώς επεξεργασμένη: δεν περιελάμβανε μόνο μια σχέση ανταλλαγής, αλλά και πλήρη στοιχεία για το πώς προτείνεται να λειτουργήσει η νέα τράπεζα, από την κατανομή των κορυφαίων θέσεων και των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, μέχρι την επωνυμία, το λογότυπο που θα χρησιμοποιηθεί, το ύψος των προσδοκώμενων συνεργειών και τα συνδυασμένα οικονομικά στοιχεία της νέας τραπεζικής οντότητας. Οι περισσότεροι υπέθεσαν, ότι μια τόσο λεπτομερής πρόταση δεν μπορούσε παρά να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης των δύο τραπεζών, η οποία είχε εκ των προτέρων καταλήξει σε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα.

Μετά την ομόφωνη απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha, πολλοί στην αγορά λένε ότι εξαρχής η προταθείσα σχέση ανταλλαγής μετοχών ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση της Alpha.

Πολλοί από τους μετόχους της τράπεζας, όπως τα fund από την Ολλανδία και το Κατάρ, έχουν πληρώσει υψηλές τιμές για να αποκτήσουν τις μετοχές τους και δεν θα μπορούσαν να δεχθούν μια προσφορά, που αποτιμά την Alpha περίπου στο μισό της λογιστικής αξίας και δίνει στους μετόχους της μόνο 30% στη μετοχική σύνθεση της νέας τράπεζας (στη διαπραγμάτευση Καρατζά-Κωστόπουλου το 2001, η συμμετοχή διαμορφωνόταν πολύ ευνοϊκότερα για τους μετόχους της Alpha, με μια σχέση περίπου 60-40).

Άλλωστε, οι μέτοχοι της Alpha δεν αντιμετωπίζουν άμεση πίεση λόγω κάποιου σοβαρού οικονομικού προβλήματος της τράπεζας και θα μπορούσαν να περιμένουν μια άλλη ευκαιρία για deal.

Θα μπορούσε, άραγε, η διοίκηση της Alpha να αποδεχθεί μια βελτιωμένη προσφορά από την Εθνική; Αναλυτές τονίζουν ότι τα περιθώρια σύγκλισης είναι πολύ μικρά, αφού αν η Alpha αποτιμηθεί για τη συγχώνευση κοντά στη λογιστική της αξία θα πρέπει να πάρουν οι μέτοχοί της πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην Εθνική.

Εφόσον προχωρήσει η συνένωση των δύο ομίλων, θα δημιουργηθεί ένας εθνικός πρωταθλητής με ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ και θα μπορέσει να καταταχθεί μεταξύ των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών, θα δημιουργούσε ένα σχήμα με συνολικό ενεργητικό 190 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 126 δισ. ευρώ και καταθέσεις 108 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Το μερίδιο της νέας τράπεζας στην ελληνική αγορά θα φτάνει το 36,5% στις καταθέσεις και το 33% στα δάνεια, ποσοστά υπερδιπλάσια από το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα, την Eurobank. Οι συνέργειες σε ετήσια βάση υπολογίζονται μεταξύ 550 και 700 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στους εργαζομένους των δύο τραπεζών. Συνολικά οι δύο τράπεζες απασχολούν σήμερα 40 χιλιάδες εργαζομένους και το δίκτυό τους αριθμεί 995 υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι θα υπάρξει περιορισμός του αριθμού των μονάδων στη νέα τράπεζα, καθώς σε αρκετές περιοχές το δίκτυο των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων επικαλύπτεται.
Produced by