22
ΦΕΒ

«Πρόταση γάμου» στην Eurobank(;)


Όπως εκτιμούν τραπεζικοί αλλά και χρηματιστηριακοί παράγοντες, ακόμη και το «ναυάγιο» μεταξύ Εθνικής με την Alpha δεν θα σταματήσει τις ζυμώσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ήδη κάποιοι πιο… προχωρημένοι, που βλέπουν την Εθνική να ετοιμάζει νέο «χτύπημα» προς την κατεύθυνση της Eurobank!

Μερικοί που προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Εθνικής καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι το πιθανότερο είναι να τελειώσει εδώ η προσπάθεια για μια συμφωνία με την Alpha και να κινηθεί η διοίκηση της κορυφαίας ελληνικής τράπεζας το αμέσως προσεχές διάστημα προς την κατεύθυνση της Eurobank. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, αν αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί.

Με φόντο την… απειλητική αβεβαιότητα για την τύχη των τραπεζών, σε περίπτωση που δεν βρεθεί στις 11 Μαρτίου η «τελική λύση» για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, βρίσκεται σταθερά στο φόντο του «πολέμου» των τραπεζιτών για νέα deal και περιπλέκει κάθε προσπάθεια σύγκλισης δυνάμεων στο τραπεζικό σύστημα. Αναλυτές εκτιμούν, ότι το μεγάλο «όχι» από τη διοίκηση της Alpha Bank στην πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση, σχετίζεται άμεσα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Alpha για τον υψηλό βαθμό έκθεσης της Εθνικής στον κίνδυνο των ομολόγων.
Η δήλωση του προέδρου της Alpha Bank, Γιάννη Κωστόπουλου, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, υπογραμμίζει σε δύο σημεία την αβεβαιότητα που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία, κάτι που ερμηνεύεται ως μια έμμεση αναφορά στον κίνδυνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που δεν επιτρέπει να σταθούν σε γερή βάση τα… μαθηματικά ενός μεγάλου τραπεζικού deal:

«Η Τράπεζα, την 18 Ιανουαρίου 2011 έλαβε πρόταση της Εθνικής Τραπέζης για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Η Διοίκηση, ως όφειλε, εξέτασε ενδελεχώς την εν λόγω πρόταση και την 18η Φεβρουαρίου 2011, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την απέρριψε», τονίζει ο κ. Κωστόπουλος και προσθέτει:

- «Την απόφασή του αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την έλαβε με γνώμονα το συμφέρον των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Πελατών της Τραπέζης. Συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι.

- Η Alpha Bank, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζεται από την αγορά ως ένας ισχυρός Όμιλος με θετικές προοπτικές. Με ιστορία 100 και πλέον ετών και αξιόλογες επιδόσεις, η Τράπεζα ευρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

- Σήμερα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές και η αβεβαιότητα μεγάλη. Οι ισχυρές μας βάσεις, η εμπιστοσύνη των Μετόχων, η προτίμηση των Πελατών και η εργατικότητα του Προσωπικού, μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις δυσκολίες. Με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που διακρίνει τις σχέσεις μας, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εστιάζοντας στο έργο μας, αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με πίστη στις αρχές που μας ανέδειξαν και έχοντας επίγνωση της αξίας μας, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία ΜΑΖΙ».

Υπολογισμοί για deal σε… κινούμενη άμμο

Όπως εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές, η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας έπεσε στο κενό, γιατί όλοι οι υπολογισμοί που έγιναν, προκειμένου να καταλήξει η Εθνική σε μια προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, βασίζονται σε μια υπόθεση που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί: Ότι, δηλαδή, δεν θα υποχρεωθεί η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της, με «κούρεμα» πιστωτών, που θα έχει σοβαρές συνέπειες στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Όμως, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί βάσιμη, τόσο ώστε να στηριχθεί πάνω της ένα μεγάλο τραπεζικό “deal”, καθώς απομένουν ακόμη αρκετές ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία, ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια νέα χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να ελαφρυνθεί με «ήπια» μέσα η χώρα από το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος . Αντίθετα, από γερμανικής πλευράς ακούγεται όλο και εντονότερα τις τελευταίες ημέρες, η προτροπή-υπόδειξη στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.

Πώς επηρεάζει, όμως, αυτό το ενδεχόμενο τα «μαθηματικά» ενός τραπεζικού deal; Με καταλυτικό τρόπο, όπως τονίζουν αναλυτές:

- Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Piraeus Securities, η Εθνική Τράπεζα έχει στο χαρτοφυλάκιό της κρατικά ομόλογα αξίας 20,2 δισ. ευρώ και είναι με μεγάλη διαφορά η ελληνική τράπεζα με τις μεγαλύτερες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, καθώς έχει απορροφήσει σχεδόν 6% του ελληνικού δημόσιου χρέους, που με βάση χθεσινά σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ξεπέρασε τα 340 δισ. ευρώ το 2010. Αντίθετα, οι τοποθετήσεις της Alpha σε ομόλογα είναι οι μικρότερες μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων τραπεζών, φθάνοντας τα 4,6 δισ. ευρώ.

- Έτσι, σε περίπτωση που αποφασισθεί τελικά να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους, η Εθνική θα έχει βαρύτατες απώλειες, σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερες από την Alpha. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Piraeus Securities, ένα «κούρεμα» του χρέους κατά 30% θα κοστίσει 2,49 δισ. ευρώ στην Εθνική και «μόνο» 1,098 δισ. ευρώ στην Alpha. Σημειώνεται, ότι οι αναλυτές έχουν υπολογίσει αυτή την απώλεια σταθμίζοντας τις διάρκειες των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, καθώς ένα μεγάλο μέρος αυτών λήγουν μέσα στη διάρκεια εκταμίευσης του διεθνούς δανείου προς την Ελλάδα και θα αποπληρωθούν χωρίς «κούρεμα» με τις δόσεις του δανείου.

Κερδισμένη από «κούρεμα» η Alpha

Αυτό ακριβώς δίνει και το μέτρο της αβεβαιότητας, στην οποία αναφέρεται στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Alpha: Η Εθνική έχει υπολογίσει τη σχέση ανταλλαγής, αποτιμώντας την αξία της Alpha σε 2,9 δισ. ευρώ και την αξία της Εθνικής σε περίπου 6,8 δισ. ευρώ, ενσωματώνοντας και ένα premium 18%, σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Πέμπτης. Με τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών που προτάθηκε, οι μέτοχοι της Alpha θα κατέληγαν να ελέγχουν το 30% των μετοχών της νέας τράπεζας.

Όμως, όλοι αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται στην υπόθεση, ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» πιστωτών. Αν η «μαύρη» (για τις τράπεζες) πρόβλεψη για αναδιάρθρωση χρέους επαληθευθεί, η Εθνική θα χάσει 2,5 φορές περισσότερα κεφάλαια από την Alpha και θα έλθει σε δυσμενή θέση, που θα δικαιολογεί πολύ διαφορετική σχέση ανταλλαγής, επαναπροσδιορισμένη υπέρ των μετόχων της Alpha, αφού θα έχουν αλλάξει σημαντικά οι λογιστικές αξίες των δύο τραπεζών.

Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της Alpha δεν είχε κανένα λόγο στην παρούσα φάση να συναινέσει σε μια πρόταση, όπου η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας αποτιμάται τουλάχιστον 20% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Αντίθετα, μπορεί να υπολογίζει ότι αργότερα θα βρεθεί σε καλύτερη θέση, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο του «κουρέματος» των ομολόγων: Μάλιστα, σε σχέση με αυτό το σενάριο, η Alpha έχει προβάδισμα έναντι των άλλων τριών μεγάλων τραπεζών της χώρας, γι’ αυτό και εκτιμά ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός της. Βέβαια, αυτή η εκτίμηση θα διαψευσθεί, αν στις 11 Μαρτίου «κλειδώσει», αντίθετα με όλες τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, μια «τελική λύση» για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, που θα εκτιμηθεί από τις αγορές ότι αποτρέπει οριστικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Σε αυτή την περίπτωση, είναι φανερό ότι τον πρώτο λόγο θα έχει η Εθνική, που θα μπορεί να επαναφέρει τη «φιλική» πρότασή της, ή ακόμη και να αρχίσει μια διαδικασία επιθετικής εξαγοράς με δημόσια πρόταση, έχοντας βάσιμες προσδοκίες να πετύχει το στόχο της.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, το πρόβλημα των ομολόγων, που αφορά συνολικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας και όχι μόνο τις δύο μεγάλες τράπεζες που βρέθηκαν κοντά στη συγχώνευση, θα αποτελεί βασικό στοιχείο υπολογισμού των «μαθηματικών» όλων των μελλοντικών συζητήσεων για συγχωνεύσεις , καθώς μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε λίγες ώρες, σε μια Σύνοδο Κορυφής, μπορεί να ανατρέψει ριζικά τα δεδομένα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Piraeus Securities, όλες οι ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση το Τ.Τ., που θα χρειασθεί αύξηση κεφαλαίου της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, μπορούν πλέον να αντέξουν ένα «κούρεμα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ισολογισμούς τους.
Produced by