24
ΦΕΒ

Μ. Σάλλας: Δεν ενδιαφέρεται για ΑΤΕ, ΤΤ


Οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν κινήσεις συγχωνεύσεων, δήλωσε o Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας στο Reuters, ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς δεν προτίθεται να ανανεώσει το ενδιαφέρον της για την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων", ανέφερε ο Μ. Σάλλας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Πειραιώς συνεχίζει να ενδιαφέρεται για συγχώνευσή της με την ATEbank και το ΤΤ ο Σάλλας είπε: "Δεν μας αφορά πλέον το θέμα".

Ειδικότερα, όσον αφορά τις συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, ο κ. Σάλλας τόνισε πως "πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα σχήματα στον τραπεζικό κλάδο και οπωσδήποτε σε πιο ανταγωνιστικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και βελτίωσης της ανταγωνιστικής λειτουργίας των τραπεζών. Αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο".

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Θετική κίνηση" μια συμφωνία Εθνικής-Alpha

"Αν συμφωνούσαν, θα ήταν μια πολύ θετική κίνηση. Θα υπήρχε η δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος που θα δρομολογούσε εξελίξεις στην τραπεζική αγορά και θα λειτουργούσε θετικά προς όφελος της οικονομίας", δήλωσε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, αναφερόμενος στην πρόταση "φιλικής συγχώνευσης" της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank.

"Δεν μας αφορούν πλέον ΤΤ και ΑΤΕbank"

"Δεν μας αφορά πλέον το θέμα", δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέας πρότασης για την εξαγορά του Υαχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

Μετατρέψιμο ομολογιακό το 2011


"Τα κεφάλαια που έχουμε αντλήσει από την ΕΚΤ έναντι ενεχύρου είναι γύρω στα 17 δις ευρώ. Επιδίωξή μας είναι ο σταδιακός περιορισμός του ποσού αυτού", ανέφερε ο κ. Σάλλας.

"Μετά την πετυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Ιανουάριο, θα ακολουθήσει και μετατρέψιμο ομολογιακό, πιθανότατα μέσα στο 2011, όπως έχει αποφασίσει η Γενική μας Συνέλευση", τόνισε.

Οι εκτιμήσεις του Μιχάλη Σάλλα για το 2011

"Ακόμα και σε βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον , χρειάζεται χρόνο η προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας. Νομίζω για τον τραπεζικό κλάδο ότι και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, όπως το 2010. Για την Πειραιώς, εκτιμώ ότι το τέλος του 2011 θα είναι κάπως καλύτερο από το 2010 και λόγω της κεφαλαιακής της ενίσχυσης".

"Για τον κλάδο, τα NPLs δεν αποκλείεται να κορυφωθούν μέσα στο 2011, ίσως στο πρώτο εξάμηνο. Πιστεύω ότι μέσα στο έτος θα αρχίσει η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των NPLs".

"Φέτος ο όγκος των δανειοδοτήσεων στον κλάδο θα είναι μειωμένος, υπολογίζω μικρό αρνητικό μονοψήφιο νούμερο, γύρω στο -3%".

Για νέα stress tests

"Δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί οι όροι. Οπωσδήποτε όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τα νέα stress tests μετά τις αυξήσεις κεφαλαίων που έχουν γίνει. Σίγουρα είναι ισχυρότερο από ότι πριν από 8 μήνες".

Για ολοκληρωμένη λύση στην κρίση χρέους

"Θεωρώ πιθανότερο ότι στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ και ενδεχομένως μια μείωση του επιτοκίου, δηλαδή μια καλύτερη τιμολόγησή του. Ποιά ακριβώς θα είναι η λύση που θα επιλεγεί συνολικά σε επίπεδο ΕΕ και ευρωζώνης για την κρίση χρέους δεν το ξέρουμε. Το να μην υπάρξει ή να μη διαφανεί όμως καμία λύση το αποκλείω".

"Εκείνο που περιμένουμε όλοι είναι μια αποτελεσματική λύση στα πλαίσια συγκλίνουσας δημοσιονομικής διακυβέρνησης και πειθαρχίας στην ΕΕ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει βεβαιότητα στις αγορές ότι η ΕΕ παίρνει τις αποφάσεις για να στηρίξει τα του οίκου της, ασφαλώς με όρους και προϋποθέσεις".

"Κατά συνέπεια θα διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για εκτόνωση των spreads και υποχώρηση του κόστους δανεισμού".

Produced by