28
ΦΕΒ

Ελκυστικά τα επιτόκια στα στεγαστικά


Σε ελκυστικά επίπεδα διατηρούνται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ελληνική αγορά καθώς, παρά την άνοδο του κόστους χρήματος για τις τράπεζες (προθεσμιακές καταθέσεις, ενίσχυση του Εuribor), οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε αναθεωρήσεις της επιτοκιακής πολιτικής τους στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Δεκέμβριος 2010), το μέσο σταθερό για 1 έτος ή κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,65%, ενώ το μέσο σταθερό από 2 ως 5 έτη δεν ξεπερνά το 4% (3,95%). Σημειώνεται ότι τα επιτόκια και στις δύο κατηγορίες καταγράφουν μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όπου ήταν 3,72% και 3,99%. Σε χαμηλά επίπεδα, της τάξεως του 5,5%, ανέρχονται και τα επιτόκια των δανείων που εξασφαλίζουν σταθερή δόση για τουλάχιστον 10 χρόνια, ανεξάρτητα από την πορεία των αγορών.

Την ίδια στιγμή οι τράεπεζες έχουν συμπεριλάβει στις νέες δανειακές συμβάσεις όρους που στόχο έχουν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας στα νοικοκυριά που πληρούν τα αυστηρά κριτήρια πιστοληπτικής αξιολόγησης και επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο με τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά διστάζουν λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Παρά ταύτα, η ροή κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία μέσω της στεγαστικής πίστης έκλεισε σε αρνητικά επίπεδα για το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2010 ολοκληρώθηκε με μείωση των υπολοίπων στα στεγαστικά δάνεια κατά - 0,4%, έναντι 0,3% το Νοέμβριο του 2010 και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2010 έναντι καθαρής ροής 507 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριος του 2009.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια του 2010 τα υπόλοιπα των δανείων της κατηγορίας μειώθηκαν κατά 130 εκατ. ευρώ έναντι αύξησής τους κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, το μεγαλύτερο μέρος των νέων εκταμιεύσεων που καταγράφηκαν πέρυσι, ύψους 6 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκε στην αναχρηματοδότηση παλαιών χορηγήσεων. Η ραγδαία πτώση της αγοράς αποδίδεται τόσο στην αυστηροποίηση της διαδικασίας ελέγχου των υποψήφιων δανειοληπτών από τις τράπεζες όσο και στη μειωμένη ζήτηση από τα νοικοκυριά. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών προκύπτει ότι σε σχέση με το 2008 οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν κατά 42% την περυσινή χρονιά, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση στο ύψος των ποσών που ζητήθηκαν.

Αναλυτικότερα οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες για την λήψη στεγαστικού δανείου το 2008 ήταν 56.773 για να υποχωρήσουν στις 43.782 το 2009 και να βρεθούν τελικά στις 32.673 στο τέλος του 2010. Πρακτικά η τάση αυτή μεταφράζεται σε μείωση των ετήσιων για το διάστημα 2009 - 2008 κατά 23%, για να ακολουθήσει νέα μείωση το διάστημα 2010 - 2009 κατά 25% και να διαμορφώσει την τελική μείωση της ζήτησης στην διετία κατά 42%.

Με το ξέσπασμα της κρίσης, την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ και τον αποκλεισμό των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από τη διατραπεζική η αγορά ισορρόπησε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Εκτιμάται ότι και το 2011 οι τράπεζες θα ασχοληθούν κατά κύριο λόγο με τις αναχρηματοδοτήσεις παλαιών δανείων, παρά τα χαμηλά επιτόκια και την άρση του "πόθεν έσχες" για την αγορά πρώτης κατοικίας. Οπως τονίζουν τραπεζικοί, αν δεν υπάρξει βελτίωση στην ψυχολογία των καταναλωτών, ακόμη και η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας δε είναι ικανή από μόνη της να επαναφέρει τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς σε θετικά επίπεδα.

Α.Κ.

Produced by