28
ΦΕΒ

Νέα σενάρια για τραπεζικά deals


Μπορεί η Alpha να απέρριψε την πρόταση της Εθνικής για φιλική συγχώνευση στις 18 Φεβρουαρίου, ωστόσο, επενδυτικοί κύκλοι του Λονδίνου υποστηρίζουν πως στο παρασκήνιο οι συζήσεις των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές Εθνική και Alpha προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η Εurobank μελετά με προσοχή τις επόμενες κινήσεις της, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς.

Εξάλλου υπέρ του deal έχουν ταχθεί τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς οίκοι. Μάλιστα η Moody’s επισημαίνει πως θα έχει θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των Εθνική και Alpha, ως ενιαίου πλέον ομίλου, η τυχόν αποδοχή της προσφοράς της πρώτης από τη δεύτερη. Παρά την απόρριψη της προσφοράς από την Alpha, ο οίκος θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, εκτιμώντας ότι η Εθνική είτε θα προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά ή θα επανέλθει με αναθεωρημένη προσφορά. Ο οίκος τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης με σημερινή του έκθεση, επικαλούμενος τις ευκαιρίες για συνέργειες κόστους και επέκτασης του δικτύου, ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη. Αν και η Moody’s θεωρεί αισιόδοξους τους στόχους της Εθνικής για τις συνέργειες, εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των στόχων αυτών είναι επιτεύξιμο και μπορεί να φέρει υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία στον ενιαίο όμιλο.

Τι μέλλει γενέσθαι ουδείς μπορεί να γνωρίζει, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως oι έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε εγρήγορση και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι από το Λονδίνο αναφέρουν πως διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που έχουν σημαντική θέση στη μετοχή ελληνικής τράπεζας, διαμήνυσαν στη διοίκησή της πως πρέπει να συνεκτιμήσει τη δύσκολη κατάσταση και να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, διαφορετικά θα είναι αναγκασμένα να «σορτάρουν» τη μετοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του τίτλου. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως ο κλοιός για τις ελληνικές τράπεζες σφίγγει και ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

A.K.


Produced by