01
ΜΑΡ

Πήραν «προίκα», χωρίς να γίνει ο «γάμος»


*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Σοβαρές υποψίες ότι στήθηκε παιχνίδι πολλών εκατομμυρίων ευρώ γύρω από τον ενδεχόμενο deal μεταξύ Εθνικής και Alpha δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις τιμές των δύο μετοχών τις κρίσιμες ημέρες μυστικών των συζητήσεων για τον μεταξύ τους «γάμο» αλλά και ο όγκος των συναλλαγών στους δύο συγκεκριμένους τίτλους. Το κλίμα που δημιουργήθηκε στην αγορά για το θέμα αυτό έφερε την όλη υπόθεση στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Κ. εξετάζει τις συναλλαγές στις μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank, στο διάστημα από τις 18 Ιανουαρίου, όταν για πρώτη φορά η διοίκηση της Εθνικής προσέγγισε τη διοίκηση της Alpha, για μια διαπραγμάτευση ενδεχόμενης συγχώνευσης έως και τις 21 Φεβρουαρίου. Γύρω από όσα συνέβησαν στη χρηματιστηριακή αγορά υπήρξε και πολιτική παρέμβαση. Δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια περί κερδοσκοπικών κινήσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας, Φώτης Κουβέλης , κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την έναρξη των εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων των δύο διοικήσεων, μέχρι τη δημοσιοποίηση της πρότασης της Εθνικής στο επενδυτικό κοινό, οι τιμές των μετοχών των δύο τραπεζών αυξήθηκαν κατά 33% της Alpha Bank (3,78 ευρώ την 17η Ιανουαρίου και 5,5 την 21η Φεβρουαρίου) και κατά 18% της Εθνικής (6,44 ευρώ την 17η Ιανουαρίου και 7,6 ευρώ την 21η Φεβρουαρίου), ενώ ο όγκος των συναλλαγών, κατά την 21 Φεβρουαρίου (πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την προσωρινή αναστολή), ήταν υπερτετραπλάσιος των συνήθων συναλλαγών για την Alpha Bank και υπερτριπλάσιος για την Εθνική.

Κάποιοι στην αγορά επωφελήθηκαν καταχρηστικά από τις μυστικές διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει οι δύο τράπεζες από τις 18 Ιανουαρίου, όταν για πρώτη φορά η διοίκηση της Εθνικής προσέγγισε τη διοίκηση της Alpha, για μια διαπραγμάτευση ενδεχόμενης συγχώνευσης.

Απαντήσεις ζητά ο Κουβέλης

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο κ. Κουβέλης τόνισε, ότι ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέχθηκε να γίνει η συγχώνευση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε εγείρουν βάσιμα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον, κατά την προαναφερόμενη περίοδο, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, με τις αγοραπωλησίες των ανωτέρω μετοχών «παίχτηκαν παιχνίδια» με τις μετοχές, δανεισμό τίτλων, συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης από συγκεκριμένους επενδυτές, καθ’ υπέρβαση των κανόνων λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και των κανόνων λειτουργίας του Χ.Α. Είναι φανερό ότι ο δανεισμός, οι ανοικτές πωλήσεις και η μεταφορά μεταξύ αποθετηρίων έκαναν κάποιους πλουσιότερους. Μεσούσης της συνεδριάσεως στις 18/02/11 του Χ.Α., η ΕΤΕ «αναγκάστηκε» να ανακοινώσει την πρόταση εξαγοράς – συγχώνευσης γιατί το νέο είχε διαρρεύσει. Το Χ.Α. την 18/2/2011 και ώρα 15:19 μ.μ. ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των ανωτέρω μετοχών (και συνδεομένων προϊόντων). Η μετοχή της Alpha Bank ανέβαινε κατά 6,5% και της Εθνικής κατά 2,8%.

Περαιτέρω, παρά την κατηγορηματική και ομόφωνη απόρριψη της πρότασης από το Δ.Σ. της Alpha Bank, η σχετική φιλολογία συνεχίσθηκε, με παρεμβάσεις στα μέσα και τηλεδιασκέψεις ανώτατων στελεχών της Εθνικής με παράγοντες της διεθνούς αγοράς ακόμη μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας 21/2/2011. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν κλειστό λόγω αργίας και η διαπραγμάτευση των τίτλων (και σχετικών προϊόντων) των Alpha Bank και Εθνικής ήταν ελεύθερη στην Αθήνα, με καταγεγραμμένη και απομένουσα την αύξηση κατά 6,78% της Παρασκευής.

Ο κ. Κουβέλης επισημαίνει με νόημα, για να τονίσει ότι ο κύκλος των προσώπων που λογικά είχαν πρόσβαση σε προνομιακή πληροφόρηση ήταν αρκετά ευρύς, ότι και στις δύο εμπλεκόμενες τραπεζικές διοικήσεις εκπροσωπείται και το Ελληνικό Δημόσιο με ένα μέλος. Επιπλέον, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για ένα μήνα ήταν γνωστή και στους συμβούλους των δύο τραπεζών, δηλαδή σε τέσσερις κορυφαίους οίκους του Λονδίνου, οι οποίοι πάντως δεσμεύονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο βουλευτής εύλογα υποστηρίζει, ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα, σχετικά με το κατά πόσον «παίχτηκαν παιχνίδια» στο Χ.Α., με τις αγοραπωλησίες μετοχών, το δανεισμό τίτλων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης από συγκεκριμένους επενδυτές, καθ’ υπέρβαση των κανόνων λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και των κανόνων λειτουργίας του Χ.Α.

Στο τραπέζι νέα σενάρια για τραπεζικά deals

Μπορεί η Alpha να απέρριψε την πρόταση της Εθνικής για φιλική συγχώνευση στις 18 Φεβρουαρίου, ωστόσο, επενδυτικοί κύκλοι του Λονδίνου υποστηρίζουν πως στο παρασκήνιο οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν έχουν σταματήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Εθνική και Alpha προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για να επιτευχθεί μία συμφωνία που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η Εurobank μελετά με προσοχή τις επόμενες κινήσεις της, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς.

Εξάλλου υπέρ του deal έχουν ταχθεί τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι διεθνείς οίκοι. Μάλιστα η Moody’s επισημαίνει πως θα έχει θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των Εθνική και Alpha, ως ενιαίου πλέον ομίλου, η τυχόν αποδοχή της προσφοράς της πρώτης από τη δεύτερη. Παρά την απόρριψη της προσφοράς από την Alpha, ο οίκος θεωρεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, εκτιμώντας ότι η Εθνική είτε θα προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά ή θα επανέλθει με αναθεωρημένη προσφορά. Ο οίκος τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης με σημερινή του έκθεση, επικαλούμενος τις ευκαιρίες για συνέργειες κόστους και επέκτασης του δικτύου, ειδικά στη Ν.Α. Ευρώπη. Αν και η Moody’s θεωρεί αισιόδοξους τους στόχους της Εθνικής για τις συνέργειες, εκτιμά ότι μεγάλο μέρος των στόχων αυτών είναι επιτεύξιμο και μπορεί να φέρει υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία στον ενιαίο όμιλο.
Τι μέλλει γενέσθαι ουδείς μπορεί να γνωρίζει, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως oι έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε εγρήγορση και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι από το Λονδίνο αναφέρουν πως διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που έχουν σημαντική θέση στη μετοχή ελληνικής τράπεζας, διαμήνυσαν στη διοίκησή της πως πρέπει να συνεκτιμήσει τη δύσκολη κατάσταση και να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, διαφορετικά θα είναι αναγκασμένα να «σορτάρουν» τη μετοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του τίτλου. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως ο κλοιός για τις ελληνικές τράπεζες σφίγγει και ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

A.K
Produced by