04
ΜΑΡ

FT: Ας το ξανασκεφτεί η Alpha...


Να ξανασκεφτεί την πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προτρέπει την Alpha Bank,η βρετανική εφημερίδα Financial Times. Σε άρθρο της εφημερίδας σχετικά με την πιθανή διαδοχή του Jean-Claude Trichet από τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη Mario Draghi, οι FT εκτιμούν πως μετά από μια τέτοια εξέλιξη, σε καμία περίπτωση τα προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Ο Paul Betts, ανταποκριτής των Financial Times στο Παρίσι, φέρνει ως παράδειγμα στο άρθρο του την κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την απόρριψη της πρότασης της ΕΤΕ από την Alpha.

Αν και οι τράπεζες της χώρας δεν θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την οικονομική αιμορραγία της χώρας, η κρίση τις έχει καταστήσει εξαρτημένες στην καθημερινή χρηματοδότηση της ΕΚΤ . Από κάποιες άλλες όμως απόψεις, ο κ. Draghi ίσως κοιτάζει με θαυμασμό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την κρίση, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Διαλύοντας και την τελευταία αμφιβολία για την ισχύ της, η ΕΤΕ παρουσίασε πριν 10 ημέρες παρουσίασε μια «φιλική» πρόταση εξαγοράς στην Alpha Bank, σε μια συμφωνία την οποία καλωσόρισαν οι αναλυτές ως το έναυσμα για τον καθυστερημένη συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Ωστόσο, οι προσεκτικές κινήσεις της Εθνικής συνάντησαν την άρνηση του Δ.Σ. της Alpha με το συμβούλιο της Alpha πιθανώς να μην έχει πάρει χαμπάρι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει στην Ελλάδα και παραέξω, αναφέρει χαρακτηριστικά ο FT.

Αν ο κ. Draghi ήταν ήδη επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνει η εφημερίδα, ίσως έμπαινε στον πειρασμό να παρεκκλίνει ακόμη παραπάνω και να παροτρύνει τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών να κοιτάξουν παραπέρα από τα στενά συμφέροντα των εξαγορών και συγχωνεύσεων και να κάνουν το θαρραλέο βήμα που απαιτούν οι καιροί.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ξανασκεφτεί την σχεδόν αυτόματη απόρριψη της πρότασης της Εθνικής, καθώς η Εθνική δύσκολα θα περιμένει για πολύ.

Produced by