08
ΜΑΡ

Παιχνίδι… μεγατόνων με τη μετοχή της Εθνικής!


Του Νώντα Χαλδούπη (nontas71@gmail.com)

*Αναδημόσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι πολλών… μεγατόνων με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και το ADR που διαπραγματεύεται στην Νέα Υόρκη φαίνεται ότι στήθηκε από κάποιους την ημέρα της ανακοίνωσης της προσφοράς στην Alpha για συγχώνευση: στις 18 Φεβρουαρίου, εκμεταλλευόμενοι την προσδοκία για deal, «ξεφόρτωσαν» ADR της Εθνικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ , ενώ στην Αθήνα οι διαπραγμάτευση των υποκείμενων μετοχών είχε ανασταλεί σχεδόν δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Όσοι προχώρησαν στο μεγάλο «ξεφόρτωμα» της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου, στην Ν. Υόρκη αποδείχθηκαν πολύ πιο «εύστοχοι» στις προβλέψεις τους για τις μετέπειτα εξελίξεις από αυτούς που, θεωρώντας βέβαιη τη συμφωνία, παρασύρθηκαν σε αγορές.

Εκμεταλλεύθηκαν κατά το καλύτερο τρόπο μια συνεδρίαση, όπου το ADR της Εθνικής παρέμεινε σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με μια διακύμανση 4,3%-14,5% από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, για να πουλήσουν… «καραβιές» ADR σε όσους, ανυποψίαστοι για τις αρνητικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν, έσπευσαν να «ποντάρουν» στο deal.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η «οξυδέρκεια» των πωλητών (ή μήπως η πρόσβασή τους σε προνομιακή πληροφόρηση;) ήταν τέτοια, που κατάφεραν να «διαβάσουν» τις εξελίξεις στην Αθήνα πολύ καλύτερα και από έμπειρους χρηματιστηριακούς παράγοντες της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση της απόρριψης της προσφοράς εκ μέρους της Alpha, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, δήλωνε με αρκετή βεβαιότητα στο Reuters, ότι πιθανότατα αυτή ήταν ένας διαπραγματευτικός ελιγμός από τη διοίκηση της Alpha, προκειμένου να εξασφαλισθεί μια βελτιωμένη πρόταση. Δηλαδή, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς περίμεναν στις 18 Φεβρουαρίου ότι το deal με κάποιο τρόπο θα γινόταν πραγματικότητα, αλλά στην Ν. Υόρκη κάποιοι φαίνεται ότι το θεωρούσαν «τελειωμένη υπόθεση» και προχωρούσαν σε μαζική ρευστοποίηση ADR.

Το χρονικό των συναλλαγών

Το χρηματιστηριακό χρονικό των συναλλαγών στη μετοχή της Εθνικής από τις 18 Ιανουαρίου 2011, οπότε άρχισαν οι μυστικές διαπραγματεύσεις ενόψει πιθανής συγχώνευσης, μέχρι τις ανακοινώσεις της 18ης Φεβρουαρίου, αλλά και στην περίοδο μετά την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, παρέχει αρκετές ενδείξεις, ότι ενδεχομένως κάποιοι είχαν πρόσβαση σε προνομιακή πληροφόρηση και την αξιοποίησαν κατάλληλα:

-Από το κλείσιμο της 18ης Ιανουαρίου (6,32 ευρώ) μέχρι το κλείσιμο της 18ης Φεβρουαρίου (7,57 ευρώ), η μετοχή της Εθνικής είχε μια άνοδο που άγγιξε το 20%.

-Σε δύο συνεδριάσεις αυτής της περιόδου (1-2 Φεβρουαρίου) καταγράφηκε μεγάλη αύξηση του όγκου των συναλλαγών, πολύ πάνω από τα συνήθη επίπεδα: 8,4 και 7,4 εκατ. τεμάχια της Εθνικής άλλαξαν χέρια αντίστοιχα στις δύο αυτές συνεδριάσεις, όπου η μετοχή έκλεισε με σημαντική άνοδο (7,8% συνολικά στις δύο συνεδριάσεις).

-Στις 18 Φεβρουαρίου, όταν η προνομιακή πληροφορία περί της ύπαρξης πρότασης συγχώνευσης από την Εθνική στην Alpha είχε γίνει… χρηματιστηριακό «τούμπανο», με αποτέλεσμα να ζητήσει εξηγήσεις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να αναστείλει τη διαπραγμάτευση των δύο μετοχών δυο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στην Αθήνα στα 7,57 ευρώ. Λόγω της αναστολής διαπραγμάτευσης, ο όγκος των συναλλαγών ήταν χαμηλός (2,4 εκατ. τεμάχια).

-Όμως, αμέσως μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στην Αθήνα άρχισε κανονικά και ολοκληρώθηκε επτά ώρες αργότερα η διαπραγμάτευση των ADR των δύο τραπεζών στην Ν. Υόρκη, αφού οι διοικήσεις τους δεν ζήτησαν από τις εκεί αρχές να ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση, όπως έγινε στην Αθήνα.

-Στις συναλλαγές αυτές, το ADR της Alpha ενισχύθηκε σημαντικά, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα συνέβησαν με το ADR της Εθνικής, καθώς καταγράφηκε ένα πρωτοφανές ρεκόρ όγκου συναλλαγών: σύμφωνα με στοιχεία του “Bloomberg” άλλαξαν χέρια περισσότερα από 90,7 εκατ. ADR, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 200 εκατ. δολ. (143 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, μόνο στο ADR της Εθνικής έγιναν συναλλαγές, η αξία των οποίων φθάνει στα επίπεδα του συνολικού τζίρου του ΧΑ στις συνεδριάσεις αυτής της περιόδου!

-Από την Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να καθίσταται βέβαιη για τους επενδυτές η αποτυχία της προσπάθειας συγχώνευσης. Μέχρι την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, η μετοχή της ΕΤΕ είχε υποχωρήσει στα 6,6 ευρώ, με μια πτώση της τάξεως του 13%, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται, ότι στην αγορά της Ν. Υόρκης διαπραγματεύονται με τη μορφή των ADR μετοχές εταιρειών με έδρα εκτός ΗΠΑ. Οι εταιρείες αυτές έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν σε ένα θεματοφύλακα ένα μέρος των μετοχών τους και έναντι αυτών να εκδοθούν πιστοποιητικά δέσμευσης μετοχών (ADR), που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στην Ν. Υόρκη.

Στην περίπτωση της Εθνικής, που εισήχθη στο αμερικανικό Χρηματιστήριο το 1999,θεματοφύλακας είναι η Bank of New York Mellon και κάθε μετοχή αντιστοιχεί σε πέντε ADR.

Η έρευνα εισαγγελέα και Επ. Κεφαλαιαγοράς

Οι αποκαλύψεις για το χρηματιστηριακό «πάρτι» στην Ν. Υόρκη αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ι. Σακελάκο, και θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε «διαρροή» προνομιακής πληροφορίας για τις εμπιστευτικές συνομιλίες των διοικήσεων των δύο τραπεζών, ώστε κάποιοι να κερδοσκοπήσουν στο Χρηματιστήριο. Την υπόθεση είχε αρχίσει ήδη να ερευνά νωρίτερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που κινητοποιήθηκε μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, από τον ανεξάρτητο βουλευτή Φ. Κουβέλη.

Η αξιοποίηση προνομιακής πληροφορίας, δηλαδή μιας πληροφορίας μεγάλης σημασίας, που δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια, για την αποκόμιση οφέλους από χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι ένα από τα δύο βαρύτερα χρηματιστηριακά αδικήματα, που βάσει του νόμου 3340/2005 τιμωρείται ακόμη και με κάθειρξη έως δέκα ετών, αν η αξία των παράνομων συναλλαγών ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση, η «χρυσή» προνομιακή πληροφορία ήταν η έναρξη εμπιστευτικών συνομιλιών των διοικήσεων Εθνικής και Alpha στις 18 Ιανουαρίου 2011, για πιθανή συγχώνευση. Πρόκειται για μια πληροφορία, την οποία δεν γνώριζαν μόνο υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εμπλεκόμενων τραπεζών με άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, αλλά και τέσσερις αμερικανικές τράπεζες, που είχαν ρόλο συμβούλων των δύο ελληνικών τραπεζών στη διαπραγμάτευση. Πρόκειται για τις Morgan Stanley και Bank of America/Merrill Lynch, που συμβούλευσαν την Εθνική και JP Morgan και Citigroup , από την πλευρά της Alpha.

Σύμφωνα με το νόμο 3340/2005, κάθε προνομιακή πληροφορία γνωστοποιείται υποχρεωτικά στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Κατ’ εξαίρεση, μια εισηγμένη εταιρεία μπορεί να αποφύγει τη δημοσιοποίηση, αλλά με δική της ευθύνη. Οι προνομιακές πληροφορίες απαγορεύεται να κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε τρίτο, εκτός εάν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία εμπιστευτικότητας, όπως συμβαίνει με τους συμβούλους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για μια συγχώνευση.

Για κακή τύχη των δύο τραπεζών, που με ευθύνη τους είχαν αποκρύψει μια προνομιακή πληροφορία, αυτή διέρρευσε την Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε παρέμβαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να ανασταλεί η διαπραγμάτευση των δύο μετοχών στο ΧΑ, περίπου δυο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η Επιτροπή έχει δυνατότητα να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο στις δύο διοικήσεις και μόνο για τη «διαρροή» της πληροφορίας.

Το ερώτημα είναι αν υπήρξε «διαρροή» της πληροφορίας και πολύ νωρίτερα από τις 18 Φεβρουαρίου. Για να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα σε σχέση με αυτό το ερώτημα είναι προφανές ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και οι συναλλαγές στην Ν. Υόρκη, όπου έγινε και το μεγάλο «ξεφόρτωμα». Θα έχει ενδιαφέρον αν, για παράδειγμα, κάποιοι από τους πωλητές της 18ης Φεβρουαρίου στην Ν. Υόρκη είχαν με οποιοδήποτε τρόπο σχέσεις με κάποια από τις τέσσερις επενδυτικές τράπεζες που μετείχαν ως σύμβουλοι στη διαπραγμάτευση Εθνικής-Alpha, ή με τις διοικήσεις των δύο εμπλεκόμενων τραπεζών.
Η έρευνα προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολη, όπως άλλωστε όλες οι έρευνες για χρηματιστηριακά αδικήματα, που είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή οι συναλλαγές έγιναν σε δύο ταμπλό, Αθήνας και Ν. Υόρκης, η έρευνα δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια, αν δεν ζητηθεί η συνδρομή των αμερικανικών δικαστικών αρχών και της SEC.

Produced by