09
ΜΑΡ

Πιο… σπάνιο και πιο ακριβό το χρήμα στην Ελλάδα


Είδος σπάνιο και ταυτοχρόνως ακριβό γίνεται το χρήμα στην Ελλάδα. Οι εγχώριες τράπεζες, μόνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανεβάζουν τα επιτόκια των δανείων παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για χρηματοδότηση τείνει να φτάσει στο… μηδέν.

Δεν περίμεναν το «σήμα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας οι Έλληνες τραπεζίτες για να αυξήσουν τα επιτόκια τους, όμως θα βρουν δικαιολογία για μία ακόμη αύξηση, καθώς ο Τρισέ προανήγγειλε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, μάλλον τον Απρίλιο.

Έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα σημάνει αυτόματα και την έναρξη μίας περιόδου συνεχών αυξήσεων, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του 2011, το επιτόκιο του ευρώ θα είναι τουλάχιστον στο 1,75%, από 1% που είναι σήμερα, ενώ κάποιοι βλέπουν ακόμη και επιτόκιο στο 2%.
Ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους προς τα πάνω σιωπηρά ή φανερά από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μείνει αμετάβλητο εδώ και αρκετούς μήνες στο 1%.

Τα επιτόκια στις περισσότερες κατηγορίες νέων τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν το 2010.

Ειδικότερα, ο Έλληνας δανειολήπτης χρεώνεται με μέσο επιτόκιο:

- Για στεγαστικό δάνειο 3,65%, που είναι χαμηλότερο μόνο από αυτό του Κύπριου δανειολήπτη (5,16%). Το χαμηλότερο επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο στην Ευρωζώνη υπάρχει στο Λουξεμβούργο (1,88%).

- Για καταναλωτικό δάνειο 10,27%, μακράν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Το χαμηλότερο καταναλωτικό επιτόκιο πληρώνουν οι Γερμανοί (3,16%), ενώ το αμέσως υψηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ελλάδας είναι αυτό της Σλοβακίας (7,56%).

- Για επιχειρηματικό δάνειο μέχρι 1 εκατ. ευρώ 6,32% και για δάνειο μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ 4,95%. Και στις δύο περιπτώσεις, μόνο ο Κύπριος επιχειρηματίας δανειοδοτείται με υψηλότερο επιτόκιο (6,64% για δάνειο μέχρι 1 εκατ. ευρώ και 6,18% για δάνειο άνω του 1 εκατ. ευρώ). Τα πιο φθηνά επιχειρηματικά δάνεια ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ είναι στην Αυστρία (2,54%) και στο Βέλγιο (2,63%).
Produced by