14
ΜΑΡ

Ο πόλεμος Alpha Morgan και η κρούση της ΕΤΕ


Ερωτηματικά προκαλεί το timing της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εν μέσω ενός «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Alpha Bank και την Morgan Stanley, προχωρά σε δηλώσεις για το πόσο ευεργετική θα ήταν μια φιλική συγχώνευση με την Alpha.

Η Εθνική δια στόματος του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου κάνει και πάλι έμμεση «κρούση» για συγχώνευση με την Alpha, λέγοντας πως είναι πεπεισμένη για τα οφέλη που θα προέκυπταν από μια συγχώνευση με αυτή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Θωμόπουλος τόνισε σε γραπτή δήλωση του πως «Για την ορθότητα και τα μεγάλα οφέλη της φιλικής πρότασής μας προς την Alpha Bank έχουν αποφανθεί οι αγορές και μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί. Αυτό επιβεβαιώνει την αξία της πρότασής μας για τους μετόχους των 3468500993 δύο τραπεζών».


«Η Εθνική Τράπεζα επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι μόνο με φιλικές προσεγγίσεις μπορούν να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τις συνέργειες που προκύπτουν από τέτοιου είδους συναλλαγές», πρόσθεσε.

Ο ξένος οίκος, ο οποίος ήταν σύμβουλος στην πρόταση φιλικής συγχώνευσης της ΕΤΕ, προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού του στην Alpha Bank, από 4,965% σε 5,109%. Κατόπιν τούτου, η τράπεζα προχώρησε σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η απόκτηση του 5,109% διενεργήθηκε αυτόκλητα (unsolicited) από την Morgan Stanley, δίχως, ως είθισται στις περιπτώσεις ενδιαφερομένων θεσμικών επενδυτών, να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση ή επικοινωνία με τον εκδότη.


Παράλληλα, οι δηλώσεις Θωμόπουλου, έρχονται ως «απάντηση» σε αυτές του γενικού διευθυντή της Alpha, Σπ. Φιλάρετου στους Financial Times.

«Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το deal είναι νεκρό και θα ήταν πολύ δύσκολο για την τράπεζα να δεχθεί οποιαδήποτε προσφορά συγχώνευσης από την ΕΤΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλάρετος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο CFO της Alpha, κ. Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε η στάση αυτή της Alpha, έχει τη στήριξη «μεγάλων ξένων μετόχων» μεταξύ των οποίων το Κατάρ, η Blackrock Inc. και η Fidelity Ltd.
Produced by