25
ΟΚΤ

Τα…μαγικά της Fed «εξαφανίζουν» τον αποπληθωρισμό


Σε επιτυχία θα οδηγηθεί η προσπάθεια του επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke , για αναθέρμανση του πληθωρισμού, όπως δείχνει η αγορά ομολόγων, μετά την ανησυχία για αποπληθωρισμό της οικονομίας που προκάλεσε η μικρότερη άνοδος εδώ και 50 χρόνια στις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο.

Οι προσδοκίες για ενίσχυση του πληθωρισμού αυξήθηκαν ταχύτερα στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη αγορά ομολόγων αυτόν τον μήνα, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα νομισματική χαλάρωση μέσω επέκτασης του προγράμματος εξαγοράς ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Οι αποδόσεις στα 30ετή κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν σχεδόν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τον Σεπτέμβριο φθάνοντας τις 2,61 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες τυπικά ανησυχούν περισσότερο για την ραγδαία ενίσχυση του πληθωρισμού, η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά την Μεγάλη Ύφεση καθιστά τις συστηματικές μειώσεις των τιμών ως την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.

«Είναι σαν μια ταινία Χάρι Πότερ», σχολιάζει αναλυτής της Third Asset Management, στο Bloomberg. «Δημιουργούν λεφτά από το πουθενά. Βραχυπρόθεσμα αυτό μπορεί να μην επηρεάσει, ωστόσο στο μέλλον θα υπάρξει αποτέλεσμα», τονίζει.
Produced by