12
ΝΟΕ

Η Ιρλανδία δεν θα αποφύγει τη διάσωση


Διέψευσε το ιρλανδικό υπουργείο οικονομικών τη φημολογία περί πακέτου διάσωσης ύψους 80 δις ευρώ από την ΕΕ. «Η φήμη αυτή είναι είναι αναληθής», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου, σύμφωνα με τον Dow Jones Newswires.


Οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών της Ομάδας των 20 έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στη Σεούλ κοινή ανακοίνωση που επιδιώκει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ανήσυχων για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιρλανδίας αγορών.

Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Σεούλ, δεν κατονομάζεται η Ιρλανδία , ούτε καμία άλλη χώρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών υπενθυμίζουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της ζώνης του ευρώ ως προς τους μηχανισμούς αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών. "Κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, την Ιταλίας και της Ισπανίας.

Με βάση κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δέχθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου επί της αρχής μια περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με την πιθανή εισαγωγή ρήτρας που θα προβλέπει τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν στην κατοχή κρατικά ομόλογα των χωρών αυτών στο κόστος της διάσωσης.

Προηγουμένως, οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και τη Γαλλίας είχαν έκτακτες συνομιλίες στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, αφού ο πανικός που κατέλαβε τις αγορές για το ιρλανδικό χρέος εκτίναξε σε ύψος ρεκόρ τα spreads επηρεάζοντας τη θέση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, λέγοντας ότι δεν κατόρθωσαν να κατανοήσουν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης στους οποίους έχει τη δυνατότητα να προσφύγει μία χώρα της ζώνης του ευρώ.

Μέχρι στιγμής , η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει την υποστήριξη του μηχανισμού της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Irish Independent ότι η θέση που υιοθέτησαν η Γερμανία και η Γαλλία , προκάλεσε την ακούσια αντίδραση των αγορών.

Σύμφωνα με τις επίμαχες δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ , εάν μία χώρα της ευρωζώνης προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αυτός δεν πρέπει να καλύψει το σύνολο του κόστους, μέρος του οποίου πρέπει να αναληφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές. Χθες, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε αυτή τη θέση της γερμανίδας καγκελαρίου, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των αγορών.

"Δεν ήταν εποικοδομητικό", δηλώνει ο ιρλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στην παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ. "Ο,τι ειπώθηκε είχε , ίσως, μία απροσδόκητη συνέπεια".

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε στη Σεούλ ότι το Λονδίνο υποστηρίζει την ιρλανδική κυβέρνηση στις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν δεσμεύθηκε για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

"Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ιρλανδική κυβέρνηση στα μέτρα που λαμβάνει στον δημοσιονομικό τομέα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζορτζ Οσμπορν.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συζήτησαν την κρίση χρέους στην Ιρλανδία και κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται αργότερα κάποια κοινή δήλωση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, Στέφεν Σέιμπερτ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια ως προς την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.

Ως αποτέλεσμα της ανησυχιών αναφορικά με την Ιρλανδία η απόδοση των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων από 6% σε 9%.

Η επιτοκιακή ψαλίδα (spread) μεταξύ ιρλανδικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων κατέρριψε το επίπεδο των 680 μονάδων βάσης, σημειώνοντας άνοδο για ένατη κατά σειρά ημέρα.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς την Ιρλανδία, σε παρόμοιο πλαίσιο με το Ελληνικό πακέτο, δήλωσε χθες κυβερνητική πηγή της Γερμανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος, που ενημέρωσε εκπροσώπους των μεγάλων δημοσιογραφικών πρακτορείων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου δεν έχει ακόμα υποβάλει επισήμως το αίτημα «είναι κάτι όμως που θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη».

Είπε επίσης ότι, σύμφωνα με την έκθεση του αρμοδίου επιτρόπου, Ολι Ρεν, που ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψη του στην Ιρλανδία, «τα πράγματα οδεύουν προς την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης»

«Η άνοδος των Ιρλανδικών spread είναι πηγή ανησυχίας και για αυτό οι ηγέτες της ευρωζώνης τώρα εξετάζουν κατά πόσο η χώρα χρειάζεται ρευστότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια σχεδόν άμεσα,» δήλωσε ο αξιωματούχος .

Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Πάτρικ Χόνοχαν προειδοποίησε ότι το σημερινό κρατικό δανειακό κόστος είναι «μη διατηρήσιμο» και ότι το ύψος των spread είναι «πολύ υψηλότερο απ ότι κάποιος θα ήθελε όταν δανείζεται από τις αγορές».

Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων αυξήθηκαν για 12η συνεχόμενη ημέρα και η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley δήλωσε πως η Ιρλανδία μπορεί να μην αποφύγει τελικά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (EFSF).

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ιρλανδία σήμερα διαθέτει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 20 δισ. ευρώ και έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ως το επόμενο καλοκαίρι. Επιπλέον, μπορεί και έχει χρησιμοποιήσει το εθνικό αποθεματικό συνταξιοδοτικό ταμείο (NPFR) για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Έτσι, αντίθετα με την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, η Ιρλανδία μπορεί να αντέξει για ένα διάστημα.


Produced by