12
ΝΟΕ

"Aδύναμες" αποφάσεις απο το G20


Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) ανανέωσαν σήμερα στη Σεούλ τη δέσμευσή τους να δουλέψουν μαζί για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς πάντως να επιτύχουν πραγματικές προόδους λόγω της αποφασιστικότητας της Κίνας και των ΗΠΑ να μην διακινδυνεύσουν τη δική τους ανάπτυξη.

Οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη επέστησαν έτσι την προσοχή, στο τέλος της συνόδου κορυφής τους στη Σεούλ, εναντίον των "μη συντονισμένων" οικονομικών πολιτικών, οι οποίες έχουν καταστροφικές συνέπειες "για όλους".

"Η άνιση ανάπτυξη και οι αυξανόμενες ανισορροπίες τροφοδοτούν τον πειρασμό να εγκαταλειφθούν οι κοινές λύσεις υπέρ μη συντονισμένων ενεργειών", υπογραμμίζει η G20. Αυτό το είδος των "μη συντονισμένων" δράσεων "δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει την κατάσταση για όλους", εκτιμούν οι χώρες της G20, οι οποίες ήταν πάντως πολύ πιο διστακτικές όταν επρόκειτο να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Οι ηγέτες των χωρών της G20 συμφώνησαν να απόσχουν από οποιαδήποτε "ανταγωνιστική υποτίμηση" και "να ευνοήσουν τον περαιτέρω προσδιορισμό των ισοτιμιών από την αγορά". Όμως αυτή η δέσμευση αποτελεί αντιγραφή εκείνης που είχε ήδη αναληφθεί από τους υπουργούς τους επί των Οικονομικών στα τέλη Οκτωβρίου, στη διάρκεια συνόδου τους στη Νότια Κορέα.

"Είναι μια G20 για το τίποτε. Απλώς, όσο συζητούμε, δεν κάνουμε πόλεμο", συνόψισε για το Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ελί Κοέν.

Οι χώρες της G20 έχουν ακόμη πολλά να μάθουν όσον αφορά τη συνεργασία, δήλωσε σήμερα στη Σεούλ ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Η εξέλιξη της G20 συγκρίνεται με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους κόλπους της οποίας οι χώρες έμαθαν να συνεργάζονται "έστω κι αν δεν το ήθελαν και τόσο πολύ", εξήγησε στους δημοσιογράφους.

"Τώρα που είμαστε στην εποχή μετά την κρίση, έστω κι αν παραμένουν προβλήματα, οι χώρες επιθυμούν λιγότερο να συνεργαστούν. Ανησυχούν κατ' αρχάς για την πολιτική της χώρας τους", πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πάντως σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στον κόσμο για την οδό που πρέπει να ακολουθηθεί για μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Δεχόμενος επιθέσεις απ' όλες τις πλευρές μετά τη λήψη αμφιλεγόμενων μέτρων ανάκαμψης, ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ υιοθέτησαν εγωιστική στάση και επαναλάμβανε σε όλη τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης ότι η σταθερή αμερικανική ανάκαμψη θα ευνοήσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Η διοχέτευση στην αγορά μετρητών ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, κάτι που έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του δολαρίου, επικρίθηκε ωστόσο έντονα από πολλούς εταίρους, με πρώτες την Κίνα και τη Γερμανία, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγοί του πλανήτη.

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, περισσότερο αποφασισμένος παρά ποτέ να μην θέσει σε κίνδυνο την εντυπωσιακή ανάπτυξη της χώρας του, παρουσίασε από την πλευρά του στους ομολόγους του το δικό του σχέδιο δράσης, από τέσσερα σημεία, στόχος του οποίου είναι να εξασφαλιστεί μια "ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη" παγκόσμια ανάπτυξη, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για μείωση των τεράστιων κινεζικών πλεονασμάτων.

Ο Χου δεσμεύεθηκε χθες ενώπιον του Ομπάμα να συνεχίσει στο δρόμο της ανατίμησης του γιουάν, την οποία ζητεί επίμονα η Ουάσινγκτον. Όμως, προειδοποίησε, αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο μέσα σ' ένα "ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον" και σταδιακά.

Όσον αφορά την επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μια δέσμευση που είχε αναληφθεί πέρυσι σε προηγούμενες συνοδους κορυφής, οι χώρες της G20 διαβεβαίωσαν ότι θα θέσουν "πλήρως" σε εφαρμογή τις νέες τραπεζικές προδιαγραφές (της Βασιλείας ΙΙΙ), που έχουν στόχο να ενισχύσουν ένα τομέα από τον οποίο ξεκίνησε η χειρότερη κρίση που γνώρισε ο κόσμος μετά το μεγάλο κραχ της δεκαετίας του 1930.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί , ο οποίος έφτασε σήμερα το πρωί στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσας πήρε τα ηνία της G20 στο τέλος αυτής της συνόδου κορυφής, της πέμπτης από το Νοέμβριο 2008. Υποσχέθηκε να ασκήσει την προεδρία με "ρεαλισμό και υπευθυνότητα".


Produced by