15
ΝΟΕ

Πορτογαλία: «Κίνδυνος για οικονομική βοήθεια»


Την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, ο πορτογάλος πρωθυπουργός «κάνει ένα βήμα μπροστά» και αναγνωρίζει ότι η χώρα του ενδέχεται να χρειαστεί έξωθεν βοήθεια.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Fernando Teixeira dos Santos στους Financial Times ο κίνδυνος να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια η χώρα είναι μεγάλος.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί δεν αντιμετωπίζουμε μόνο εθνικό πρόβλημα», είπε ο Teixeira dos Santos, ενώ προσέθεσε ότι «είναι πρόβλημα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα αυτής της χώρας».

Παράλληλα, σε ξεχωριστή συνέντευξη του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ο Teixeira dos Santos προέτρεψε την ιρλανδική κυβέρνηση να σκεφτεί το καλό της ευρωζώνης, αλλά και της χώρας, όταν αποφασίσει το αν θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όπως υποστήριξε, υπάρχει μετάδοση της κρίσης για την Πορτογαλία από τις ανησυχίες που προέκυψαν, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται η ικανότητα της Ιρλανδίας να αποπληρώσει το χρέος της.

«Δεν θέλω να κάνω κήρυγμα στην Ιρλανδία . Θέλω να πιστέψω ότι θα αποφασίσουν πως θα κάνουν ότι είναι σωστό και για την Ιρλανδία και για το ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν το όραμα για να πάρουν τη σωστή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, ο πορτογάλος ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010 και το 2011.

Produced by