16
ΝΟΕ

Έντονη ανησυχία στην ευρωζώνη


Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί της "δεν θα επιβιώσουν", εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

"Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.

"Ο πρώτος χρόνος της συνθήκης της Λισαβόνας", η οποία ετέθη σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, "σημαδεύθηκε από την κρίση της ζώνης του ευρώ, ήταν μία περίοδος επιβίωσης και δεν έχει ακόμη τελειώσει", δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ευρωζώνης συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Ειδικά το Δουβλίνο, τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Ομως, μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές αρχές αρνούνται. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε χθες το βράδυ ότι η Ιρλανδία δεν θα ζητήσει καμία οικονομική βοήθεια, διότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.Ο πρόεδρος της ΕΕ υπενθύμισε ότι η ευρωζώνη έχει ήδη περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη άνοιξη εξαιτίας της κρίσης της Ελλάδας και των συνεπειών της για το σύνολο της ζώνης.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε την αποφασιστικότητά της" και "μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι", είπε ο Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στη δημιουργία ταμείου υποστήριξης, εν ανάγκη, και άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΕ είναι αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση, αφού η διαχείριση της σημερινής κρίσης έχει προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί ένα ταχύ σχέδιο δράσης, ανησυχώντας για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αγορά κρατικών ομολόγων. Υποστηρίζεται από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που θέλουν να αποφύγουν να παρασυρθούν από την καταιγίδα. Αλλες όμως χώρες διαφωνούν με την άσκηση αυτών των πιέσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Juncker: Δεν αναμένει άμεση διάσωση της Ιρλανδίας

Δεν αναμένει μια άμεση διάσωση της Ιρλανδίας, ο επικεφαλής του Eurogroup , Jean Claude Juncker , επειδή το Δουβλίνο δεν έχει υποβάλλει αίτημα για την παροχή βοήθειας.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg, δεν θεωρεί πως πλησιάζει μια συμφωνία, καθώς η Ιρλανδία δεν έχει θέσει τέτοιο αίτημα. «Οι Ιρλανδοί πιστεύουν πως μπορούν να ελέγξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου θα ζητούσαν εξωτερική βοήθεια», τόνισε ο Juncker.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, επισήμανε ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ότι τα μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να στηρίξουν την Ιρλανδία εφόσον η κυβέρνησή της ζητήσει βοήθεια.

Produced by