16
ΝΟΕ

Ευρώπη: Ιρλανδία και Κίνα ανησυχούν τις αγορές(upd)


Οι βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Κίνας και η διάχυτη ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιρλανδία , ενόψει των συνεδριάσεων σε Eurogroup και Ecofin, οδηγούν σε κλοιό πιέσεων τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 1,23% στις 5.748 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 0,67% στις 6.744 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,33% στις 3.812 μονάδες.

Στα ταμπλό, πτώση 1,4% καταγράφει ο τίτλος της Infineon Technologies, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου.

Εν τω μεταξύ συνεδριάζουν σήμερα τα συμβούλια των Eurogroup και Ecofin, με το ιρλανδικό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση της Ιρλανδία δέχεται αυξημένες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να εισέλθει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., τη στιγμή που αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών και των αγορών για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Juncker δήλωσε πως δεν αναμένει μια άμεση διάσωση της Ιρλανδίας, καθώς το Δουβλίνο δεν έχει υποβάλλει αίτημα για την παροχή βοήθειας.

Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite Index κατέγραψε βαριές απώλειες πάνω από 3%, εν μέσω ανησυχίας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον αυξημένο πληθωρισμό.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, άνοδο 0,3% κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο στην Βρετανία, με τον ετήσιο δείκτη πληθωρισμού να ενισχύεται στο 3,2%, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 3,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Οι μηνιαίοι και ετήσιοι δείκτες επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δομικός δείκτης CPI, εκτός ενεργειακού κλάδου, κλάδου τροφίμων, αλκοόλ και προϊόντων καπνού, ενισχύθηκε 0,1% τον Οκτώβριο, με την ετήσια αύξηση στο 2,7%.

Με τον ετήσιο πληθωρισμό να παραμένει πάνω από τον στόχο 2% της Bank of England, ζητήθηκε από τον επικεφαλής τη; BoE, Mervyn King, να συντάξει επιστολή με εξηγήσεις προς των υπουργό Οικονομικών, George Osborne.

Άνοδο 0,4% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην περιοχή της ευρωζώνης σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν 1,9%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο της τάξης του 0,3% και του 1,9% σε ετήσια βάση. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι λίγο κάτω από το 2%.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο δείκτης ZEW στη Γερμανία

Στο 1,8 ενισχύθηκε ο δείκτης ZEW οικονομικού κλίματος στην Γερμανία τον Νοέμβριο, από -7,2 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη στο -4.

Ο δείκτης τωρινών συνθηκών ενισχύθηκε στο 81,5 από 72,6 τον Οκτώβριο.

«Η τωρινή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας είναι εξαιρετικά καλή, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να είμαστε υπεραισιόδοξοι, σεβόμενοι την οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Wolfgang Franz.
Produced by