17
ΝΟΕ

Θρίλερ με την Ιρλανδία


Τελευταία ενημέρωση: 12:26:00

Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φτάσει αύριο Πέμπτη στο Δουβλίνο στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένα ενδεχόμενο σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

Η αποστολή αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, θα αναλάβει "να εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει επειδή τα τραπεζικά θέματα είναι δύσκολα και τεχνικά", εξήγησε ο υπουργός στο δημόσιο ραδιοσταθμό RTE.

"Οι συζητήσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη", πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, όμως έχουν "επείγοντα" χαρακτήρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ δήλωσαν έτοιμοι να σπεύσουν προς βοήθεια, αν είναι απαραίτητο, του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, καθώς η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης απειλείται και πάλι από τις αναταράξεις στις αγορές.

Η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από χώρες που έχουν δεχθεί δημοσιονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

" Βρισκόμαστε σε πολλή καλύτερη θέση από άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βοηθείας του ΔΝΤ", δήλωσε ο Ντικ Ρος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.

Οταν ρωτήθηκε εάν η επερχόμενη επίσκεψη των αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Ιρλανδία σημαίνει ότι η χώρα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα επιτήρησης απάντησε μονολεκτικά " Όχι".

Διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ξεκινήσει η Ιρλανδία, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι η χώρα δεν ζήτησε βοήθεια.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ιρλανδία θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Κομισιόν την ΕΚΤ και το ΔΝΤ Η Ιρλανδία δεν ζήτησε βοήθεια, ωστόσο οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα», ανέφερε ο Jyrki Katainen μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup .

Ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν "σύντομες και επικεντρωμένες" διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης. Ο Ρεν από την πλευρά του είπε ότι είναι "πρόωρο" να πει πόσο μπορεί να κοστίσει ένα σχέδιο στήριξης.

Στο μεταξύ οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ αποστέλλονται στο Δουβλίνο για να προετοιμάσουν το οικονομικό πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρέν.

Wall Street Journal: Σχέδιο διάσωσης για την Ιρλανδία, από την ΕΕ, έως 100 δισ. ευρώ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο, για ένα σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ενώ η πίεση προς την Ιρλανδία να ενταχτεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντείνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jyrki Katainen, δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones.

"Προσωπικά, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια", είπε ο κ. Katainen.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αρκετές χώρες πιέζουν την Ιρλανδία να δεχθεί την ένταξη της στο χρηματοδοτικό μηχανισμό.

Η Ιρλανδία προσπαθεί να επιστρέψει στη σταθερότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν επανέλαβε σήμερα ότι η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει το σχέδιο σωτηρίας αλλά θα συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους της για να καταλαγιάσει τους φόβους των χρηματοπιστωτικών αγορών.

"Η Ιρλανδία δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα για εξωτερική βοήθεια", τόνισε ο πρωθυπουργός Κόουεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο, με θέμα την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο κ. Κόουεν αρκέστηκε να επαναλάβει, όπως είχε ανακοινώσει χθες, ότι η Ιρλανδία εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να καταλαγιάσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων.

"Συζητάμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για να καταλαγιάσουμε τους φόβους των αγορών και εμείς προσπαθούμε να διαβεβαιωθούμε ότι αυτό που θα προκύψει για την ευρωζώνη θα της επιτρέψει να επανέλθει στην σταθερότητα", πρόσθεσε ο κ. Κόουεν.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αρνήθηκε να δηλώσει αν αυτές οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη ενός προγράμματος βοήθειας για τις ιρλανδικές τράπεζες, όπως είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Έτοιμη να συνδράμει η Βρετανία


Η Βρετανία "είναι έτοιμη" να συμμετάσχει σε πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

Η συμμετοχή της Βρετανίας βρίσκεται υπό συζήτησιν, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, προσερχόμενος σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις Βρυξέλλες.

"Είναι φυσκό, αφού οι βρετανικές τράπεζες έχουν σημαντικό άνοιγμα στην Ιρλανδία. Υπάρχουν πολύ ισχυρές διασυνδέσεις στον τραπεζικό τομέα", είπε ο Ολι Ρεν.

"Θα πράξουμε ό,τι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. Η Ιρλανδία είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας. Και είναι προς το εθνικό βρετανικό συμφέρον να επιτύχει η ιρλανδική οικονομία και να έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια, η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιρλανδία" σε περίπτωση που το έχει ανάγκη, δήλωσε ο Τζορτζ Οσμπορν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν χθες την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν , εάν παραστεί ανάγκη, τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υπερασπισθούν την σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, η οποία εκ νέου απειλείται από την αναταραχή στις αγορές, έξι μήνες μετά την κρίση της Ελλάδας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ενταθούν τις προσεχείς ημέρες για τη διαμόρφωση προγράμματος οικονομικής στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες εάν θα ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια για την στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών.

Produced by