17
ΝΟΕ

Οριακές μεταβολές στη Wall Street(upd)


Μικρά κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικάνικη κεφαλαιαγορά, μετά τις μεγάλες χθεσινές απώλειες, καθώς και μετά την ανακοίνωση για τα στοιχεία πληθωρισμού και των ανεγέρσεων κατοικιών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι η Ιρλανδία και οι προσπάθειες της ΕΕ για εξομάλυνση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί απο τα δημόσια οικονομικά της.

Ο Dow Jones Industrial Average καταγράφει κέρδη 0,04% στις 11.027 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο κατά 0,26% στις 1.181 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,50% στις 2.482 μονάδες.

"Θα ενθαρρύνει τη Fed", δήλωσε ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων της Harris Bank, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού. "Τα πιο αδύναμα απο τα εκτιμώμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενδυναμώνουν τη θέση του προέδρου Bernanke για την ποσοτική χαλάρωση".

Στα ταμπλό, ο κλάδος της λιανικής προσφέρει στήριξη με την Target να κερδίζει 3.8% μετά την άνοδο της κερδοφορίας της κατά 23%, στο γ' τρίμηνο. Άνοδικά κατά 2,1% και η BJ's Wholesale Club.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο. Η Bank of America και η J.P. Morgan Chase υποχωρούν 1.3% και 1%, ενώ απώλειες της τάξης του 1% καταγράφει η Wells Fargo.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ανακόπηκε η αυξητική τάση του πληθωρισμό τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,2%, εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενεργειακών προϊόντων κατά 2,6%.


Ο δομικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,3% και 0,1% για τον δομικό δείκτη. Σε επίπεδο έτους ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 1,2%, ενώ ο δομικός κατά 0,6%. Πρόκειται για ιστορικά χαμηλό ρυθμό ανόδου.


Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 11,7% στις 519.000 τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών αλλά οι άδειες αυξήθηκαν, σύμφωνα με το Υπ.Εμπορίου.


Την τελευταία φορά που οι ανεγέρσεις ήταν τόσο χαμηλά ήταν τον Απρίλιο του 2009. Επίσης, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών τον Σεπτέμβριο ήταν αναθεωρημένες αρνητικά στις 588.000 από τις 600.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση στις 600.000 σε εποχιακό προσαρμοσμένο επίπεδο. Οι άδειες για νέες κατασκευές ενισχύθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο στις 547.000.

Διέγραψε τις απώλειες που κατέγραφε η τιμή του αργού, μετά τα στοιχεία για την υποχώρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, η οποία ήταν η μεγαλύτερη σε διάστημα δεκαπέντε μηνών.

Ειδικότερα, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 7,29 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 357,6 εκ. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα αποθέματα θα παρέμεναν αμετάβλητα.Produced by