18
ΝΟΕ

Στο στόχαστρο η Μέρκελ


Πυρά εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, κατηγορώντας την Γερμανίδα καγκελάριο, ότι με ορισμένες δηλώσεις της έχει προκαλέσει τις πρόσφατες χρηματοοικονομικές αναταραχές στην ευρωζώνη .

"Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις κάποιον υπεύθυνο σε μία τέτοια κρίση αλλά αυτό που είναι σαφές όπως το κρύσταλλο είναι ότι η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μερικές φορές να κλείνουν το στόμα τους", ανέφερε ο Δανός πρόεδρος, σε ανακοίνωσή του.

"Όταν κάποιος σε αυτήν τη θέση δηλώνει ότι οι αγορές πρέπει να πληρώσουν το μερίδιό τους αλλά αυτό δεν ακολουθείται από μία σαφή και συνεκτική πολιτική δράση, είναι μία συνταγή για την καταστροφή", προσθέτει.

"Δεν μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητα ζητήματα για τις αγορές προκειμένου να έχουμε με μικρό κόστος πολιτικά κέρδη", σημείωσε ο κ. Ράσμουσεν.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα χθεσινά σχόλια του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εκτίμησε ότι η καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας δεν θα διαρκέσει "για πολύ καιρό" αν καθυστερήσει η οικονομική ανάκαμψη των εταίρων της.

Σϋμφωνα με συνέντευξη του στο περιοδικό Stern, «η Γερμανία πάει μάλλον καλά αυτή τη στιγμή όμως η οικονομία της εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όσο η οικονομική ανάκαμψή σε εκείνες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό».

«Ακόμα κι αν κάποιοι πολιτικοί θέλουν να δηλώνουν ότι η κρίση τελείωσε, η απάντησή μου είναι όχι, σίγουρα, όχι», τόνισε ο Στρος-Καν.


Produced by