18
ΝΟΕ

Στο Δουβλίνο η Τρόϊκα


Αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασε σήμερα στο Δουβλίνο στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένα ενδεχόμενο σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Πάτρικ Χόνοχαν δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ιρλανδία και τους εταίρους της θα καταλήξουν στη χορήγηση δανείου δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Η πρόθεση και η προσδοκία, από τη δική τους πλευρά (ΕΕ και ΔΝΤ) και από τη δική μου πλευρά, είναι ότι θα διατεθεί δάνειο. Αυτό προσδοκώ και δεν το θεωρώ ανησυχητικό", δήλωσε ο Πάτρικ Χόνοχαν στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

"Οι συνομιλίες είναι σοβαρές και (η ΕΕ και το ΔΝΤ) δεν θα έστελναν τόσο σημαντική αντιπροσωπεία, εάν δεν θεωρούσαν ότι η χορήγηση δανείου είναι αποδεκτή", πρόσθεσε.

"Μιλούμε για ένα πολύ σημαντικό δάνειο, σίγουρα ναι...δεκάδων δισεκατομμυρίων...", είπε.

Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται στο Δουβλίνο, με αποστολή να πείσουν την ανήσυχη για την ανεξαρτησία της Ιρλανδία να αποδεχθεί διεθνές σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού της τομέα, το αστρονομικό χρέος του οποίου απειλεί την ευρωζώνη .

«Στην προπαρασκευαστική εργασία που διεξάγεται με την Ιρλανδία επικεντρώνεται η Κομισιόν ώστε να είμαστε έτοιμοι, εάν κάποια στιγμή ζητηθεί βοήθεια, κάτι που δεν ισχύει σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια μέτρα σχεδιάζονται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με μελλοντικά σχέδια διάσωσης για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ακόμη πως δεν υπάρχουν συναντήσεις αυτή την περίοδο για το ενδεχόμενο στήριξης και άλλων κρατών-μελών πέρα από την Ιρλανδία


Εν τω μεταξύ, ο λουξεμβούργιος Υβ Μερς, ένας από τους διοικητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε εμμέσως την Ιρλανδία να ζητήσει την οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της, τονίζοντας συνάμα πως θα ασκηθούν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στη χώρα, της οποίας ο προϋπολογισμός οδεύει προς την κατάρρευση.

"Η απόφαση να αποδεχθεί τη βοήθεια για τις τράπεζές της είναι η μόνη διέξοδος για την Ιρλανδία", τονίζει ο Μερς σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ, εδάφια της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα.

"Όμως η ΕΚΤ πρόκειται επίσης να θέσει υπό εξέταση τους χειρισμούς των κινδύνων", πρόσθεσε ο ίδιος, υπονοώντας μία απειλή απέναντι στην αναθεώρηση της βοήθειας της ΕΚΤ στην Ιρλανδία, η οποία κατά κύριο λόγο υλοποιείται με την αγορά ιρλανδικών κρατικών ομολόγων.

Τα ιρλανδικά επιτόκια ανέβηκαν στα ύψη την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το έλλειμμά της έχει ανέλθει κατακόρυφα στο δυσθεώρητο 32% του ΑΕΠ.

Ο Μερς εξέφρασε την πεποίθησή του πως "το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση. Δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου", τόνισε.

Ερωτηθείς για τις γερμανικές προτάσεις, που επανέλαβαν με τη σειρά τους και άλλες χώρες, να μπορεί να αναλάβει και ο ιδιωτικός τομέας το κόστος που σχετίζεται με τις δυσκολίες στον προϋπολογισμό ενός κράτους, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου έκρινε πως ένας τέτοιος μηχανισμός «θα οδηγούσε αυτόματα σε επιδοτήσεις των επιτοκίων των χρεογράφων ενός κράτους της Ευρωζώνης».

Ο ίδιος κάλεσε να ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ως πρότυπο η στάση του ΔΝΤ, το οποίο «δεν εμφανίζει πουθενά στο καθεστώς του μία τέτοια λύση, αλλά αντιμετωπίζει την κατάσταση κατά περίσταση».

Μολονότι πολλές ευρωπαϊκές προσωπικότητες έχουν προτρέψει την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θέτοντας τέλος στην ανησυχία των αγορών, το Δουβλίνο εξακολουθεί να αρνείται μία τέτοια προοπτική.

"Δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις", δηλώνει ο πρωθυπουργός

Δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις στα προβλήματα της Ιρλανδίας, τα οποία η χώρα θα αντιμετωπίσει με βάση τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κάουεν, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.

"Υπάρχουν λεπτές, προκαταρκτικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με το λαό, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε μία απειλητική κατάσταση", δήλωσε ο Κάουεν στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του.

"Δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις εδώ, μέχρι να καταλήξουμε στο τι είναι το καλύτερο για τη χώρα. Είναι επείγον, το αποδεχόμαστε, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε με βάση τα συμφέροντά μας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.


Ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητά του για την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, όπως το κάναμε και με την Ελλάδα, ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ιρλανδία και ίσως και σε άλλες χώρες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα είναι το κύριο θέμα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα την Παρασκευή και το Σάββατο, στην οποία θα παραστεί και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα , όμως αναμένεται επίσης να συζητηθεί και το θέμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό θα είναι το θέμα συζητήσεων στο τέλος της εβδομάδας", δήλωσε ο Γκιμπς.


Produced by