22
ΝΟΕ

Στο μηχανισμό η Ιρλανδία


Τελευταία ενημέρωση 16:38:00

Τον Ιανουάριο θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, εκτιμά ο επικεφαλής του Eurogroup , Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , όπως δήλωσε σήμερα.

Παράλληλα τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία , δεν πρόκειται να εξαπλωθούν και στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, σε αντίθεση με όσα εκτιμούν οι αναλυτές και φοβούνται οι αγορές.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ καλοσώρισαν, χθες, σε γραπτή δήλωση τους το αίτημα που υπέβαλε η Ιρλανδία για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση , οι υπουργοί οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία είναι εγγυημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το ύψος της βοήθειας προς την Ιρλανδία.

Προβλέπεται ότι στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ιρλανδία θα χρηματοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθεροποίησης και ενδεχομένως από διμερή δάνεια τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία δήλωσαν την ετοιμότητα τους να συμβάλουν με διμερή δάνεια.

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι η οικονομική βοήθεια της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δοθεί στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος πολιτικής το οποίο θα διαπραγματευθούν οι ιρλανδικές αρχές με την Επιτροπή και το ΔΝΤ σε συνδυασμό με την ΕΚΤ .

Το πρόγραμμα αυτό θα αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της ιρλανδικής οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο. Θα βασίζεται στη δημοσιονομική προσαρμογή και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα προωθήσουν οι ιρλανδικές αρχές στο πλαίσιο της Τετραετούς Δημοσιονομικής Στρατηγικής την επόμενη εβδομάδα . Η στρατηγική αυτή θα παράσχει όλες τις λεπτομέρειες της δέσμευσης της κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014, κάτι που σημαίνει μια συνολική σταθεροποίηση 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια της τετραετίας, με ετήσια επανεξέταση. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ισχυρές βάσεις της ιρλανδικής οικονομίας, η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος θα επιτρέψει την επιστροφή σε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη διασφαλίζοντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης ένα ταμείο για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες σε κεφάλαια στον τραπεζικό τομέα. Σε συνέχεια των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Ιρλανδία για να αντιμετωπίσει την αντοχή του τραπεζικού τομέα, μια συνολική δέσμη μέτρων , συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, θα συμβάλει στο να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός τομέας διαδραματίζει το ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μετά την έγκριση από την ιρλανδική κυβέρνηση, το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο ECOFIN και το Eurogroup, σε ευθυγράμμιση με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Πρόωρες εκλογές ζητά το Πράσινο Κόμμα

Πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο επιθυμεί το Πράσινο Κόμμα της Ιρλανδίας, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού εκπονηθούν και υιοθετηθούν μια σειρά δημοσιονομικών προγραμμάτων και ο προϋπολογισμός του 2011.

Η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού του Φιάνα Φέιλ, των Πρασίνων και ανεξάρτητων πολιτικών έχει μια πολύ μικρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η δημοτικότητά της έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την οικονομική κρίση της χώρας.

Αβέβαια η ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ιρλανδία


Μετά την δήλωση επιθυμίας για πρόωρες εκλογές από το Πράσινο Κόμμα, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, από τους οποίους εξαρτάται η πλειοψηφία της ιρλανδικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, δήλωσαν σήμερα, Δευτέρα, ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2011, δημιουργώντας έτσι αμφιβολίες για την ψήφισή του.

Ο Μάικλ Λόουρι δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φιάνα Φέιλ και των Πρασίνων, εκτός αν τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, το Φάιν Γκέιλ και το Εργατικό, αναλάβουν κάποιο ρόλο στην εκπόνηση του προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται ότι θα προβλέπει την εξοικονόμηση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Τζάκι Χίλι-Ρέι δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό.


Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η βοήθεια προς την Ιρλανδία θα ανέλθει στα 80-90 δισ. ευρώ

Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγήσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ιρλανδία αναμένεται να κυμανθεί στα 80 με 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφεραν απόψε δύο διπλωματικές πηγές.

"Το ποσό που μελετάμε είναι μεταξύ 80-90 δισ. ευρώ", είπε η μία από τις πηγές αυτές.

Η δεύτερη επιβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό είχε αναφερθεί στις συνομιλίες που διεξάγονται στο Δουβλίνο μεταξύ των ιρλανδικών αρχών από τη μια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την άλλη.

Νωρίτερα, χθες, η ΕΕ και το ΔΝΤ απάντησαν καταφατικά στο αίτημα οικονομικής στήριξης της Ιρλανδίας, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση στον τραπεζικό τομέα της. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δανεισμού μένουν ακόμη να συζητηθούν.

Η ιρλανδική κυβέρνηση μιλούσε μέχρι τώρα για ένα πακέτο ύψους πολλών "δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η βελγική προεδρία διευκρίνισε το βράδυ της Κυριακής ότι το ποσό θα είναι μικρότερο των 100 δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, η βοήθεια που θα χορηγηθεί στο Δουβλίνο θα πλησιάζει το ποσό που δόθηκε στην Ελλάδα την άνοιξη.

Τετραετές πρόγραμμα λιτότητας θα ανακοινώσει το Δουβλίνο

Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη το τετραετές σχέδιό της για το πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε την Κυριακή η υπουργός Τουρισμού, Μαίρη Χάναφιν.

Η υπουργός, μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού RTE είπε ότι το σχέδιο έχει οριστικοποιηθεί αλλά έπρεπε πρώτα να πάρει το "πράσινο φως" από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν την Κυριακή να χορηγήσουν δάνειο στην Ιρλανδία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον τραπεζικό τομέα, μια κίνηση που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη.

Συμφωνεί η ΕΚΤ με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καλωσόριζε το αίτημα της Ιρλανδίας για χορήγηση οικονομικής βοήθειας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, χθες το βράδυ, από τη Φρανκφούρτη.

"Η ΕΚΤ συμφωνεί με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και την Ευρωζώνη ότι η παροχή βοήθεια στην Ιρλανδίας είναι δικαιολογημένη για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος και θα του επιτρέψει να εκτελέσει το ρόλο του στη λειτουργία της οικονομίας", προστίθεται στο κείμενο.

Produced by