24
ΝΟΕ

Στο φως νέα γερμανικά σχέδια


Ρήτρες ευθύνης επιθυμεί η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ , να δεχθούν οι αγοραστές των ευρωομολόγων από το 2011, δυο χρόνια νωρίτερα από την εγκαθίδρυση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg που εξασφάλισε απόρρητο κυβερνητικό έγγραφο, η εισαγωγή άρθρων συλλογικής δράσης (Collective action clauses) για όλα τα κυβερνητικά ομόλογα που θα εκδοθούν στην περιοχή της ευρωζώνης δεν θα παρουσιάζουν προβλήματα και θα ξεκινήσουν με το νέο έτος.

Το έγγραφο αναφέρει ότι σε περίπτωση δημοσιονομικής κρίσης, όπως αυτή της Ελλάδας, το πρώτο βήμα είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων. Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί, θα εξεταστεί η υιοθέτηση επιπλέον μέτρα, όπως περαιτέρω επέκταση, μείωση των επιτοκίων, και μείωση της αξίας των ομολόγων.

Η Γερμανία επιθυμεί να σχηματίσει ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα, όπου θα συζητηθεί το σχέδιο. Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει το fund ύψους 750 δις ευρώ που στήθηκε τον Μάιο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κρίση που έπληξε την Ελλάδα.


Μέρκελ: Εύσημα στην Ελλάδα, επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης


Η Άγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να φέρει την Ευρωζώνη στα δικά της μέτρα. Αυτό δεν είναι νέο, αλλά η σημερινή συζήτηση στο Μπούντεστακ για τον προϋπολογισμό του 2011 έδωσε για ακόμη μία φορά την ευκαιρία στη γερμανίδα καγκελάριο να επιμείνει στο στόχο του Βερολίνου να επιβάλει στην ευρωζώνη την «κουλτούρα της σταθερότητας». Για την καγκελάριο, αν η Γερμανία είναι το «πρότυπο» της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, η Ελλάδα είναι το παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνει μια χώρα προκειμένου να επιστρέψει στην οδό της αρετής, δηλαδή τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Η κ. Μέρκελ δεν παρέλειψε μάλιστα να δώσει εύσημα στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Οι προσπάθειες αυτές «επιβραβεύτηκαν», όπως είπε η Μέρκελ, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές . Αυτό είναι δείγμα ότι «ο λαός θέλει να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, δεν θέλει στρουθοκαμηλισμούς, αλλά θέλει να παίρνονται οι αποφάσεις που απαιτούνται».

Ο στόχος της Μέρκελ στο Μπούντεστακ ήταν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος αναφέρθηκε εκ νέου σ την "πολιτική", όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του 2000 για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Περιορίστηκε ωστόσο στη διατύπωση ότι «αποδείχτηκε πως ήταν μια περίπλοκη απόφαση» χωρίς τις αναφορές που είχε κάνει στο συνέδριο του κόμματός της στην Καρλσρούη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας για τη στάση της τότε κυβέρνησης Σρέντερ, αποφεύγοντας έτσι να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με την Αθήνα. Άλλο τόσο έντονη ήταν η επίθεσή της τόσο στην απόφαση της κοκκινο-πράσινης κυβέρνησης Σρέντερ το 2004 να χαλαρώσουν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και στη στάση αποχής που τήρησε το SPD κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική βουλή την περασμένη άνοιξη.

Η Γερμανία θα απαντήσει θετικά στην αίτηση της Ιρλανδίας είπε η Μέρκελ, «υπό το πρίσμα των βημάτων που πρέπει να κάνει η χώρα για να επιστρέψει στην οδό της σταθερότητας». Το μείζον όμως για τη γερμανίδα καγκελάριο είναι η διαμόρφωση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ μετά το 2013. Και σε αυτόν θα πρέπει κατά την κ. Μέρκελ να συμμετέχουν οπωσδήποτε και οι ιδιώτες επενδυτές. «Δεν είναι δυνατόν η αγορά κρατικών ομολόγων να είναι ο μόνος τομέας που οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα έχουν κανένα ρίσκο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ. Οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν είναι «κομβικής σημασίας» για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21 αιώνα. Με την πρότασή της η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι δίνεται απάντηση στο κατ΄ εξοχήν ζητούμενο της σημερινής εποχής, την αποκατάσταση της πρωτοκαθεδρίας της πολιτικής έναντι των αγορών.

Επίθεση Σταϊνμάιερ στην γερμανίδα καγγελάριο

Αιχμηρές ήταν οι επιθέσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην πρώτη του μεγάλη εμφάνιση στη βουλή μετά την περιπέτεια με τη δωρεά νεφρού στη σύζυγό του. Εμφανίστηκε ανήσυχος «για την οργή και αποστροφή που δείχνουν στο μεταξύ πολλοί ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία». Η καγκελάριος, είπε, θα πρέπει να ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση».

Επισήμανε στη κ. Μέρκελ ότι ο "πατερναλισμός" και η "υπεροπτική" συμπεριφορά έναντι των εταίρων ενισχύει τις προκαταλήψεις που χρησιμοποιούν κατά καιρούς λαϊκά έντυπα της χώρας, όπως έκανε κατά κόρον στην περίπτωση της Ελλάδας η εφημερίδα Bild. Επικαλούμενος μάλιστα και την εμπειρία του ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Σταϊνμάιερ θύμισε στη Μέρκελ ότι μπορεί να επιβάλει τη θέση της στην Ευρώπη αλλά παρόλα αυτά να ηττηθεί, «όπως συμβαίνει όταν αφήνεις πίσω σου πολλούς τραυματισμένους».

Η Άγκελα Μέρκελ δεν απάντησε στις αιτιάσεις. Στη σημερινή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση εφ’ όλης της ύλης που συνοδεύει παραδοσιακά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της καγκελαρίας, είχε ούριο άνεμο. Παρά το δημοσιονομικό έλλειμμα που θα φτάσει φέτος το 4% και το συνολικό χρέος που θα σκαρφαλώσει στο 75%, η Γερμανία βγαίνει από την κρίση με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, πανηγυρίζει για την αύξηση των εξαγωγών και μείωση της ανεργίας. Στο ενδοκυβερνητικό και κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο η Άγκελα Μέρκελ «καθάρισε» με τους αντιπάλους της έχοντας επιβάλει στο τελευταίο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στην Καρλσρούη μια νέα ηγετική ομάδα της εμπιστοσύνης της. Δημοσκόπηση για το Stern και RTL που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει άνοδο του CDU κατά μία μονάδα στο 34%, ενώ ο αντίπαλός της SPD εμφανίζεται να υποχωρεί στο 22%, όσο ακριβώς και οι Πράσινοι. Μπορεί τα ποσοστά της κεντροδεξιάς να έχουν πέσει στο 39% έναντι 44% των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, αλλά για αυτό ευθύνονται οι Φιλελεύθεροι FDP με την καθίζηση στο 5%.


Produced by