24
ΝΟΕ

Στα 85 δισ. το πακέτο(;)


Τελευταία ενημέρωση στις 16:56

Πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την επόμενη τετραετίας συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ εξήγγειλε η Ιρλανδική κυβέρνηση. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματός του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ έως το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί στο 9,1% του ΑΕΠ το 2011, ενώ για το 2010 θα φτάσει στο 32% εξαιτίας της διάσωσης των τραπεζών.


Ειδικότερα στο πρόγραμμα, προβλέπονται μέτρα αξίας 6 δις ευρώ για το 2011 και αφορά κατά τα 2/3 περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 αύξηση εσόδων του προϋπολογισμού.

Επίσης, προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ στο 23% ως το 2014 από το 21% και τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,9 δις ευρώ. Παράλληληλα, ο φορολογικός συντελεστής θα διατηρηθεί στο 12,5% για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για την μείωση της ελάχιστης ωριαίας αποζημίωσης κατά 1 ευρώ στο επίπεδο των 7,65 ευρώ, , την αναμόρφωση του καθεστώτος ανεργίας και την ανάπτυξη της απασχόλησης, την τόνωση του ανταγωνισμού, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και τη μείωση του κόστους στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Έως το 2014, η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ.


«Πρόκειται για μέτρα που θα διασφαλίσουν την ελπίδα των πολιτών για το μέλλον», δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός σεσυνέντευξη τύπου στο Δουβλίνο.


Υπό συζήτηση το ύψος του πακέτου στήριξης

Το οτι δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της βοήθειας που θα δεχθεί η Ιρλανδία απο την ΕΕ και το ΔΝΤ, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, Brian Cowen, αλλά έχει συζητηθεί ένα πακέτο ύψους 85 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Cowen, υποστήριξε οτι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. "Οι συζητήσεις προχωορύν το συντομότερο δυνατόν, αλλά πρέπει να δούμε που θα καταλήξουν, προτού εξετάσει το θέμα η κυβέρνηση".

Χθες βράδυ το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χορηγήσουν στην Ιρλανδία 85 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών και την ενίσχυση των δημοσιονομικών της.

" Το πακέτο θα παρατηρεί το επίπεδο των κεφαλαίων στις ιρλανδικές τράπεζες να αυξάνεται από 8% σε 12% στο πλαίσιο μιας κίνησης για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο δημοσιονομικό σύστημα" προστίθεται στη διαδικτυακή σελίδα του RTE.

Ο πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά τον Φεβρουάριο

Τα νομοσχέδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 θα είναι έτοιμα μέχρι τον Φεβρουάριο, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός, Μπράιαν Κάουεν, δήλωση που αφήνει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιανουάριο, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι του στην κυβέρνηση.

Το κόμμα των Πρασινων, που συμμετέχει στην κυβερνητική συμμαχία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι να περάσει ο κρίσιμος προϋπολογισμός λιτότητας, στις 7 Δεκεμβρίου και τα σχετικά νομοσχέδια. Οι Πράσινοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να γίνουν εκλογές στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά κάτι τέτοιο θα ανέβαλε την έγκριση του προϋπολογισμού, που είναι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει η Ιρλανδία τη βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ .

Η κυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει την πλειοψηφική συμμετοχή στην τράπεζα της Ιρλανδίας

Η ιρλανδική κυβέρνηση θα αναλάβει την πλειοψηφική συμμετοχή στην Τράπεζα της Ιρλανδίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, γράφει η εφημερίδα Financial Times.

Yποβάθμιση απο S&P

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά 2 μονάδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να προβεί σε ακόμα μια υποβάθμιση.

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn δήλωσε χθες ότι είναι ουσιώδες για την Ιρλανδία να περάσει ο προϋπολογισμός του 2011 "νωρίτερα παρά αργότερα."

"Ας το ξεπεράσουμε αυτό που έγινε και να προσχωρήσουμε μπροστά", είπε στις δηλώσεις μεταδόθηκαν από το Δουβλίνο με βάση το RTE.


 

Produced by