24
ΝΟΕ

Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές(upd)


Αφορμή για κέρδη φαίνεται οτι είναι τα στοιχεία του δείκτη Ifo στη Γερμανία, μετά απο τα μικτά πρόσημα που κατέγραφαν οι δείκτες. Ωστόσο, οι ανησυχίες που προκάλεσε το πολεμικό επεισόδιο στην κορεατική χερσόνησο και οι εξελίξεις στην Ιρλανδία παραμένουν στο προσκήνιο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 0,96% στις 5.634 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 1,49% στις 6.805 μονάδες και ο CAC 40 ενισχύεται 0,59% στις 3.746 μονάδες.

Στα ταμπλό, η Bank of Ireland υποχωρεί 6%, μετά από δημοσίευμα των FT που αναφέρει ότι η κυβέρνησης της Ιρλανδίας θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο.

Εν τω μεταξύ, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας προχώρησε η S&P κατά δύο μονάδες, σε Α από ΑΑ- , ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να προβεί σε ακόμα μια υποβάθμιση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα χορηγήσουν στην Ιρλανδία 85 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών και την ενίσχυση των δημοσιονομικών της.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, απρόσμενο άλμα στις 109,3 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης Ifo επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία τον Νοέμβριο, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, από 107,6 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.

Με ρυθμό 0,8% «έτρεξε» ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξη στη Βρετανία στο γ΄τρίμηνο. Σε σχέση με πέρυσι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,8%, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Πτώση 3,8% σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην περιοχή της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 13,5%.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 3% σε μηνιαία βάση και αύξηση 15% σε ετήσια βάση.


Produced by