25
ΝΟΕ

Καθυστέρηση εξόδου της ΕΚΤ από τα μέτρα στήριξης


Καθυστέρηση της εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης εκτιμά σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, καθώς το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας αποτυγχάνει στο να ανακόψει την δημοσιονομική κρίση στην περιοχή της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα , εν μέσω ανησυχίας ότι οι δύο χώρες θα ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ζητώντας βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καιστά πιο δύσκολη την απόφαση της ΕΚΤ για έξοδο από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Μερίδια οικονομολόγων αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε δημοπρασίες για δάνεια τρίμηνης διάρκειας, τα οποία θεωρούν ως το επόμενο πιθανό βήμα για έξοδο από τα μέτρα στήριξης των τραπεζών και το οποίο θα συζητηθεί στη Φρανκφούρτη την επόμενη εβδομάδα.

"Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε κατηγορηματικοί λόγω της ενδυνάμωσης της κρίσης στην περιφέρεια και της επιθυμίας της ΕΚΤ να αποφευχθεί αυτή η επιδείνωση ", σχολιάζει ο Julian Callow, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Λονδίνο. "Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα, ότι η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μία άσχημη χρονική συγκυρία και αποφεύγει έτσι τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση», προσθέτει.

Η πορεία των αποδόσεων στα ελληνικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά ομόλογα, δείχνουν ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, στην ικανότητα των ευρωπαίων ηγετών να συγκρατήσουν τη δημοσιονομική κρίση, παρά τη συμφωνία για τη διάσωση της Ιρλανδίας.

Produced by