25
ΝΟΕ

«Καζάνι που βράζει» η Ευρώπη


Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στις 15 Δεκεμβρίου σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας -σε πολλές ευρωπαικές χώρες- κατά των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, τη στιγμή που καθημερινά αυξάνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και η γκρίνια.

"Επιλέξαμε την 15η Δεκεμβρίου γιατί είναι η παραμονή του Συμβουλίου των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών", που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ζοέλ Ντεκαγιόν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των διαδηλώσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις δουλειές τους και θα διαδηλώσουν στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία , τη Δανία, την Τσεχία.

"Επιχειρούμε να προχωρήσουμε και σε μια συμβολική πράξη με μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα περιβάλλει το κτίριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την λιτότητα και τις τρομερές της συνέπειες", πρόσθεσε ο κ. Ντεκαγιόν.

"Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση εξαπλώνεται από τη μία χώρα στην άλλη. Και έχουμε μεγάλη ανησυχία για τα μέτρα που προβλέπονται και που είναι αποκλειστικά μέτρα λιτότητας με συνέπειες στους μισθού μας, στις συντάξεις , στην κοινωνική προστασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυσαρέσκεια αυξάνεται", επισήμανε και πρόσθεσε ότι "παντού οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση ότι είναι αυτοί που πληρώνουν το λογαριασμό".

Καταλήγοντας ο κ. Ντεκαγιόν ανέφερε ότι "οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέξουν γιατί δεν μπορούν αιωνίως να οικοδομούν ένα σύστημα με δημοκρατική αντιπροσώπευση, χωρίς τον κίνδυνο του λαϊκισμού, εάν οδηγείται ένα μεγάλο μέρος των πληθυσμών σε ένα τέτοιο δρόμο μιζέριας και δυσκολίας".


Produced by