01
ΔΕΚ

Διαψεύδει ξανά για βοήθεια η Πορτογαλία


Τελευταία ενημέρωση: 14:57:00

Το ενδεχόμενο προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό διάσωσης, διαψεύδει για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, τονίζοντας πως η χώρα του δεν χρειάζεται να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και πως αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερο εμπιστοσύνη στην οικονομία της.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξει η θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία είναι πολύ ξεκάθαρη: Δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας.

Επιτυχημένη ήταν η σημερινή δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία , με την απόδοση ωστόσο να διαμορφώνεται πάνω από το 5%.

Αναλυτικότερα, η Πορτογαλία άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την πώληση έντοκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, με μέση απόδοση 5,281%, έναντι 4,813% για αντίστοιχη έκδοση στις 17 Νοεμβρίου, μέσω της οποίας είχε αντληθεί το ποσόν των 750 εκ.ευρώ.

Παρά ταύτα, το δημοπρατούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές έναντι μόνον 1,8 φορές κατά τη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας εξετάζει η Standard& Poor’s εν μέσω ανησυχίας ότι η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια, καθώς η δημοσιονομική κρίση απειλεί να απλωθεί στην ευρωζώνη .

«Οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση της Πορτογαλίας, απορρέουν από την αβεβαιότητα σχετικά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτημα χρηματοδότησης», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε σημείωμά του.

Παράλληλα η S&P, η οποία αποδίδει αξιολόγηση Α- στην Πορτογαλία, δηλώνει πως ανησυχεί για την πρόθεση της Ε.Ε. να εισάγει έναν μόνιμο μηχανισμό κρίσης.


Produced by