01
ΔΕΚ

Βάζουν μπροστά το «βαρύ πυροβολικό»


Οι προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο νέες αγορές ομολόγων και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Klaus Regling, πως τον Ιανουάριο του 2011 θα εκδοθεί το πρώτο ομόλογο πυροδοτούν ράλι στα χρηματιστήρια.

Υποστηρικτικά λειτουργούν στις αγορές και τα θετικά μάκρο που ανακοινώθηκαν σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Δυναμική αντίδραση πραγματοποίησε και το Χ.Α. με τις τραπεζικές μετοχές στην αιχμή του δόρατος. Οι αναλυτές θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει τα μέτρα για να καταπολεμήσει της κρίσης του χρέους που απειλεί να καταστρέψει το ευρώ.

Γραμμή Μαζινό στην κρίση χαράζει η ΕΚΤ


Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις ανακούφισης του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τη σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων, ο επικεφαλής του ΕFSF, Klaus Regling, διευκρίνισε ότι το πιθανό είναι ότι τα περισσότερα ευρωομολόγα που θα εκδοθούν λίαν συντόμως, θα αγοραστούν από επενδυτές στην Ευρώπη, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι μεγάλο ενδιαφέρον προκύπτει στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.

«Η πρώτη έκδοση αναμένεται τον Ιανουάριο το 2011 και θα κυμαίνεται στα 5 με 8 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε οτι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αποφέρουν κέρδη στη Γερμανία.

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στις αυριανές ανακοινώσεις του κ. Τρισέ, καθώς όπως είναι αναμενόμενο από αξιωματούχους και διεθνείς οίκους, η Κεντρική Τράπεζα θα βγάλει επιτέλους από τη φαρέτρα της και θα παρατάξει ενάντια στην κρίση τα ευρωομόλογα.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί οτι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης τόνισε οτι « αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα του ΔΝΤ, βάσει των οποίων ο ιδιωτικός τομέας σε γενικές γραμμές εμπλέκεται στις επιχειρήσεις αναδιαρθρώσεων των χρεών κρατών που αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα φερεγγυότητας και όχι πρόσκαιρης ρευστότητας».Η περιφέρεια… μπαρουταποθήκη


Η ιρλανδική κρίση, ακόμα και μετά τη συμφωνία του πακέτου διάσωσης, και οι φόβοι μετάδοσης αυτής στην περιφέρεια της ευρωζώνης, έχει κλονίσει την πίστη των επενδυτών. Μάλιστα, οι Societe Generale και Barclays Capital αναφέρουν ως επιλογές διεξόδου : α) την ενίσχυση του υπάρχοντος ταμείου διάσωσης ύψους 750 δις. ευρώ ή μετατροπή του σε πρόγραμμα εξαγοράς assets, β)μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης, γ) έκδοση ευρωομολόγων για τα 16 κράτη μέλη της ευρωζώνης ή διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία με μετρητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, οι ειδήσεις της ημέρας για τον επόμενο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, την Πορτογαλία , είναι ενθαρρυντικές, με μια δημοπρασία που «απέδωσε καρπούς» και τον πρωθυπουργό της χώρας να αρνείται πεισματικά ότι χρήζει βοήθειας.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξει η θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης, η οποία είναι πολύ ξεκάθαρη: Δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, παίρνοντας «αβάντα» από την σημερινή εξόρμηση της χώρας στις αγορές.

Η δημοπρασία ήταν επιτυχής και το δημοπρατούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές , παρά το επιτόκιο που ενδεχομένως να χαρακτηρίζεται και «αλμυρό», στο 5%.

Αναλυτικότερα, η Πορτογαλία άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την πώληση έντοκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, με μέση απόδοση 5,281%, έναντι 4,813% για αντίστοιχη έκδοση στις 17 Νοεμβρίου, μέσω της οποίας είχε αντληθεί το ποσόν των 750 εκ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και της ευφορίας που επικρατεί στις αγορές, το ευρώ κερδίζει έναντι δολαρίου και γιεν, για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 1,14% στα $1,3131 και έναντι του γιεν σημειώνει άνοδο 0,8% στα 109.46 γιεν από τα 108.65 γιεν εχθές.


Produced by