01
ΔΕΚ

Στην καρδιά της Ευρώπης η κρίση


Στην καρδιά της Ευρώπης μεταφέρεται η δημοσιονομική κρίση, με τους επενδυτές να αμφισβητούν την ικανότητα του Βελγίου να μειώσει το τρίτο μεγαλύτερο χρέος της ευρωζώνης, επισκιάζοντας την οικονομική απόδοση της χώρας.

Χθες το spread του 10ετούς βελγικού ομολόγου, διευρύνθηκε στις 139 μονάδες βάσης, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1993. Σύμφωνα με το CMA, το CDS σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη ημέρα.

Το πακέτο διάσωσης προς την Ιρλανδία απέτυχε να κατευνάσει τους φόβους των αγορών, το ενδιαφέρον των οποίων μετατοπίζεται πλέον από την περιφέρεια, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η πρωτεύουσα του οποίου φιλοξενεί τους πολιτικούς οργανισμούς της Ε.Ε.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αβεβαιότητα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία για την οικονομικές προοπτικές, παρά το γεγονός ότι το Βέλγιο αποτελεί έναν από τους «οδηγούς» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη .

«Το Βέλγιο περνάει στο προσκήνιο, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται ποιος είναι ο επόμενος που θα ζητήσει βοήθεια», σχολιάζει αναλυτής της ING Groep, στο πρακτορείο Bloomberg.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λίγοι λόγοι ανησυχίας με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη, τα επίπεδα χρέους της χώρας και η πολιτική αβεβαιότητα ενισχύουν την σπέκουλα, με τα spread.


Produced by