03
ΔΕΚ

Ευρωαγορές: Κυριάρχησαν οι υπερατλαντικές πιέσεις


Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Επιβαρυντικά λειτούργησε και  η απειλή για υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας απο τον οίκο Standard & Poor’s.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,39% στις 5.745 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση 0,14% στις 6.947 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,08% στις 3.750 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 271,18 μονάδες, αφού πραγματοποίησε μέσα στην εβδομάδα το μεγαλύτερο ράλι δυο ημερών, από τον Ιούλιο, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ , για παράταση των προγραμμάτων αγορών ομολόγων δανεισμού.

Ο ρυθμός ανεργίας στις ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 9,8% τον Νοέμβριο από το 9,6% του Οκτωβρίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν σταθεροποίηση του ρυθμού στο 9,6%. Οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 39.000, ενώ αναμένονταν άνοδος κατά 155.000.

«Είναι κάτι το ανησυχητικό», υποστηρίζει ο Philip Gijsels, επικεφαλής ερευνών στην BNP Paribas Fortis Global Markets, ενώ προσέθεσε ότι είμαστε στο μέσο μιας φάσης σύγχυσης της οικονομίας και υπάρχουν πολλά ρίσκα μέσα στο 2011.

Στα ταμπλό, η Old Mutual, η Τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησε κατά 2,5%. Πτωτικά κατά 2,5%κινήθηκε και η Barclays, μετά τις ανακοινώσεις για την απασχόληση στις ΗΠΑ.


Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε υψηλό τριών μηνών ενισχύθηκε ο δείκτης PMI Υπηρεσιών, στις 55,5 μονάδες το Νοέμβριο, από 53,8 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit. Η παραγωγή ενισχύθηκε κάθε έναν από τους προηγούμενους 16 μήνες.

Άνοδο 0,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Σε σχέση με πέρυσι, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο.
Σε σχέση με πέρυσι, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο
Produced by