07
ΔΕΚ

Σε υψηλά διετίας οι ευρωαγορές(upd)


Πίσω τους αφήνουν οι ευρωπαϊκές αγορές την ανησυχία για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα και εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, εν μέσω αισιοδοξίας ότι το ιρλανδικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2011.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 1,25% στις 5.842 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 1,10% στις 7.030 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 2,02% στις 3.824 μονάδες.

Στο Δουβλίνο, ο δείκτης Iseq κέρδιζε 1,1% στις 2.783 μονάδες ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Όπως μεταδίδουν τα μέσα το πιθανότερο είναι να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός με οριακή πλειοψηφία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδιζε 0,3% στις 272,17 μονάδες, στο Λονδίνο, με τους κλάδους της ενέργεια, της λιανικής και των κατασκευαστών, να συνεισφέρουν στην άνοδο.

Στα ταμπλό, η εταιρία λιανικής Tesco, σημειώνει άνοδο 1,6% μετά την ενίσχυση των πωλήσεων τριμήνου, ενώ η Air France-KLM, ενισχύεται 0,9%, καθώς ανακοίνωσε τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση το Νοέμβριο. Στο +1,3% ενισχύεται η BP.

Πιέσεις δέχεται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με την Societe Generale να υποχωρεί 1,2% και την Deutsche Bank να καταγράφει πτώση 1,5%. Στον αντίποδα ράλι 6% σημειώνει στο Δουβλίνο, η Bank of Ireland .

Σε μακροοικονομικό μέτωπο, άνοδο 1,6% κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Οκτώβριο στη Γερμανία, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τον Σεπτέμβριο οι παραγγελίες είχαν σημειώσει πτώση 4% σε μηνιαία βάση.

Στην Ασία, σε μεικτό έδαφος διαπραγματεύτηκαν οι αγορές, με την ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Κίνας να επιστρέφει, μετά από δημοσιεύματα του κινεζικού τύπου, που αναφέρουν πως η Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.Produced by