07
ΔΕΚ

Anglo Irish Bank: Άμεση διάλυση του κοινοβουλίου αν απορριφθεί ο προϋπολογισμός


Ο πρόεδρος της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank Αλαν Ντιούκς δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI ότι το ιρλανδικό κοινοβούλιο πρέπει να διαλυθεί αμέσως σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου του προϋπολογισμού.

"Εάν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία, θα υπάρξει άμεση διάλυση", δήλωσε ο Αλαν Ντιούκς, πρώην υπουργός Οικονομικών, όταν ερωτήθηκε για τις συνέπειες ενδεχόμενης απόρριψης από τους βουλευτές του προϋπολογισμού, μαζί με τα μέτρα λιτότητας που τον συνοδεύουν.

Οι ιρλανδοί βουλευτές ξεκινούν σήμερα την συζήτηση του προϋπολογισμού 2011, που παρουσιάζεται από μία εξαιρετικά πιεσμένη κυβέρνηση, η οποία είναι καταδικασμένη να επιτύχει την έγκριση των αντιλαϊκών μέτρων που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να χορηγήσουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς το Δουβλίνο, ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο προϋπολογισμός εισάγει την πρώτη δέσμη των μέτρων λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ διάρκειας τεσσάρων ετών, κολοσσιαίο ποσό για μία χώρα 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ώστε να περιορισθεί το ιρλανδικό έλλειμμα που θα ανέλθει στο 32% του ΑΕΠ φέτος κάτω από το όριο του 3% το 2014.

Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να απόσχουν της ψηφοφορίας.

Η επίτευξη ταχείας οικονομικής ανάπτυξης "θα είναι δύσκολη διότι οι συνθήκες στις αγορές είναι δυσχερέστερες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια", παραδέχθηκε ο Αλαν Ντιούκς.

Οταν ερωτήθηκε για τις κατηγορίες για "χρηματοπιστωτικό ντάμπινγκ" που διατυπώθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους κατά του Δουβλίνου, ο πρόεδρος της, εθνικοποιημένης πλέον, τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας απάντησε ότι τα κράτη έχουν "την ελευθερία να επιλέγουν τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζουν".

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αύξηση από 2 σε 2,5% του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία "δεν θα θέσει εν αμφιβόλω την ισχύ της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ιρλανδικός φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 12,5%, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 25,7%.Produced by