07
ΔΕΚ

Σταρκ, ΕΚΤ: Απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων


Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ απέρριψε με τη σειρά του την ιδέα των "ευρω-ομολόγων" σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

"Κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του", δήλωσε ο γερμανός οικονομολόγος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ορθότητα της έκδοσης κοινών ομολόγων στους κόλπους της ευρωζώνης για τον επιμερισμό των κινδύνων.

Την ιδέα αυτή υπερασπίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. Αλλά απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ , με το επιχείρημα ότι μία τέτοια ενέργεια θα αποθάρρυνε τα κράτη να διατηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Εξάλλου για τη Γερμανία, η οποία απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη , το να αγοράσει από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους της θα σήμαινε καταβολή υψηλότερων επιτοκίων.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, είναι η ενίσχυση του σεβασμού του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας από τα κράτη της ζώνης του ευρώ, με την αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση δημοσιονομικής παρεκτροπής, είπε.

"Δεν περνάμε νομισματική, αλλά δημοσιονομική κρίση", είπε. Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει περισσότερα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες για την ενίσχυση των κριτηρίων σταθερότητας στην ευρωζώνη. "Ο,τι έχει προταθεί μέχρι σήμερα δεν μπορεί να είναι η τελευταία λέξη".


Produced by