07
ΔΕΚ

«Όχι» στην ενίσχυση του Ταμείου διάσωσης


Απέκλεισαν το ενδεχόμενο άμεσης βοήθειας προς την Ισπανία και την Πορτογαλία οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, καθώς και την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης των 750 δις. ευρώ, ποντάροντας στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ , προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτιμούν πως, «προς το παρόν», «δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τα διαθέσιμα» του Ταμείου Βοήθειας για τις χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ .

«Δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη να δράσουμε άμεσα», τόνισε ο Γιούνκερ, στη συνέντευξη μετά τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Ακούσαμε προσεκτικά τον διεθνή του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ και αυτός τόνισε ακριβώς πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε τα διαθέσιμα. Υπάρχει αρκετό αποθεματικό για να ρυθμίσουμε τις άλλες περιστασιακές περιπτώσεις εάν υπάρξει ανάγκη », πρόσθεσε.

Το θέμα της αύξησης των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου, που σήμερα διαθέτει 440 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων από τα κράτη μέλη του ευρώ, στα πλαίσια μίας ευρύτερης αύξησης του όγκου των διαθέσιμων στα 750 δισ. ευρώ, με τα επιπλέον 250 δισ. να διατίθενται από την ΕΕ και τα 60 δισ. από το ΔΝΤ.

Νωρίτερα ο Γιούνκερ είχε τονίσει πως η κρίση που βιώνει η Ευρωζώνη «δεν είναι μία κρίση του ευρώ, αλλά μία κρίση που σχετίζεται με τα χρέη ορισμένων χωρών της Ζώνης του ευρώ».

«Το ευρώ συγκαταλέγεται στα πιο σταθερά και στα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο», τόνισε ο Γιούνκερ.Produced by