08
ΔΕΚ

Παιχνίδια κερδοσκοπίας


Όσοι «έκλαιγαν» για την Αργεντινή και πούλησαν εγκαίρως το χρέος αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, προβλέπουν τώρα την συρρίκνωση της ευρωζώνης και αγοράζουν ελληνικά και ιρλανδικά CDS, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Εννέα μήνες πριν την παύση πληρωμών από την Αργεντινή, ο Jonathan Binder, πούλησε όλα τα ομόλογα της χώρας που είχε στην κατοχή του, προστατεύοντας τους πελάτες από την μεγαλύτερη χρεοκοπία κράτους. Τώρα, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα εγκαταλείψουν το ευρώ.

Ο Binder, πρώην τραπεζίτης της Standard Asset Management, ο οποίος είναι CIO στην Consilium Investment Management, αγόρασε πέρσι CDS από τα τρία αυτά κράτη, αλλά και από Ιταλία και Βέλγιο. Επίσης, σόρταρε ή ποντάρισε εναντίον των ομολόγων των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία αναδιάρθρωση χρέους, πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς», τονίσει ο Binder, το fund του οποίου κέρδισε αυτή χρονιά 17,6%, έναντι 10% όσων επένδυσαν σε αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Barclay Hedge.

Ο Binder, όπως επισημαίνει το Bloomberg, έχει παρέα, αναφερόμενο στον CEO της Pimco, Mohament El Erian. O El Erian, ο οποίος το 2001 απέφυγε την Αργεντινή, αναμένει ότι κάποιες χώρες θα δουν την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη .

Την ίδια ώρα, η Gramercy , επενδυτική φίρμα, αγοράζει swaps στην Ευρώπη για να καλύψει τις θέσεις που έχει σε αναδυόμενες αγορές ομολόγων, όπως δήλωσε ο CIO Robert Koenigsberger, o οποίος εγκατέλειψε τα ομόλογα της Αργεντινής, πάνω από ένα χρόνο πριν από την χρεοκοπία.

"Η νομισματική ακαμψία και οι δημοσιονομικές παγίδες στην περιφέρεια της Ευρώπης σήμερα, μοιάζουν αρκετά με της Αργεντινής το 2001", λέει και προσθέτει: "Η απόφαση θα είναι πολιτική , όχι οικονομική. Μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες χώρες από κοντά".

Τα ομόλογα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δέχονται πιέσεις από τις 29 Οκτωβρίου οπότε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , πρότεινε την συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο κόστος διάσωσης μας χώρας.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει και δηλώσεις του Domingo Carvallo, υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, που παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 όταν η χώρα του χρεοκόπησε, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να αγοράσουν όλο το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σε τιμές αγοράς σε μία διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα. "Αν δεν κάνουν (σ.σ.: η ΕΕ και το ΔΝΤ) κάτι επιπλέον πιο γρήγορα, αυτό μπορεί να βλάψει τις κυβερνήσεις, επειδή οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν θα αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση, που συνοδεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή", είπε ο κ. Καβάλο, προσθέτοντας ότι "θα υπάρξει πολιτική κρίση με ακραίο τρόπο, όπως συνέβη στην Αργεντινή".

Χθες, το CDS των 5ετών ελληνικών ομολόγων διευρύνθηκε 12 μονάδες βάσης στις 917, πάνω από τις 640 της Αργεντινής, γεγονός που την καθιστά τη χώρα με το δεύτερο πιο ακριβό κόστος ασφάλισης μετά της Βενεζουέλα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Νοεμβρίου, ο El Erian δήλωσε πως η Πορτογαλία είναι πιθανό να ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας και την Ιρλανδίας και να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Το 2000, ο El Erian πούλησε όλα τα ομόλογα Αργεντινής, βοηθώντας της PIMCO να καταγράψει επιστροφή 28% το 2001. Ο CEO της Pimco, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Produced by