09
ΔΕΚ

Γερμανία εναντίον όλων


Βολές κατά πάντων εξαπολύει η Γερμανία, μην αφήνοντας ούτε και ένα σχόλια από χείλη αξιωματούχου να περάσει χωρίς απάντηση, τόσο δια στόματος Μερκελ , όσο και του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης.


Με την πλάτη στον τοίχο, σχετικά με το θέμα των ευρωομολόγων, η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω και περιορίζεται να απαντά στα «πυρά» που δέχεται.


Ηρεμία συνέστησε με νόημα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο του Eurogroup , Jean Claude Juncker .

Μετά από συνέντευξη του Juncker στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», όπου ανέφερε ότι η σκέψη της Γερμανίας πάνω στο θέμα των ευρωομολόγων είναι κάπως απλοϊκή», η κα Μέρκελ αποκρίθηκε πως θα πρέπει να «εργαστούμε ήρεμα και στοχευμένα προς το ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής», ενώ προσέθεσε ότι η ίδια λειτουργεί ήρεμα, βοηθώντας τη διαδικασία.


Παράλληλα, όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Γερμανία εμμένει στη θέση της και απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση για τη θέσπιση ευρω-ομολόγου.

«Για τη θέσπιση του ευρω-ομολόγου απαιτούνται βαθιές αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί», τόνισε χαρακτηριστικά.«Το θέμα του ευρω-ομολόγου εξετάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα και σε βάθος» είπε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Φρένο» και στα περί επιμήκυνσης


Είναι αισιοδοξίες του επικεφαλής του ΔΝΤ τα όσα δήλωσε για την επιμήκυνση της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Αυτή είναι η αισιοδοξία του κ. Στρος Καν», αναφερόμενος στα όσα δήλωσε περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας και προσέθεσε ότι «επ΄αυτού μένει ακόμη να γίνει συζήτηση». «Ενδεχομένως θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και το Συμβούλιο κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», επεσήμανε.

Produced by