10
ΔΕΚ

Constancio, EKT: Ζητά αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου Στήριξης


Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Βίτορ Κονστάντσιο διαμήνυσε στις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις ότι πρέπει να είναι έτοιμες να αυξήσουν το μέγεθος και την ευελιξία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 750 δις. ευρώ για τη διάσωση χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg και απαντώντας σε ερώτηση, αν τα κεφάλαια του Μηχανισμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων, ο κ. Κονστάντσιο είπε ότι "θα βοηθούσε η μεγαλύτερη ευελιξία στην Ευρωζώνη".

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε, ωστόσο, να εκτιμήσει, αν μία τέτοια κίνηση θα είχε την υποστήριξη των άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Η ΕΚΤ πιέζει τις Κυβερνήσεις να κλιμακώσουν τη χρήση μέσων για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που επικρατεί στις αγορές ομολόγων που συνδέεται με την κρίση χρέους χωρών της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων για να ηρεμήσει τις αγορές, αλλά αντίθετος σε αυτές τις παρεμβάσεις είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Άξελ Βέμπερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι εξ αιτίας αυτών μπορεί η ΕΚΤ να χάσει την ανεξαρτησία της. Ο κ. Κονστάντσιο έδωσε τη συνέντευξη στο Bloomberg μετά την παρουσίαση χθες το βράδυ της έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη . Στην έκθεση αναφέρεται ότι ένας μικρός αριθμός τραπεζών της Ευρωζώνης εξαρτάται πολύ από τα κεφάλαια έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί η ίδια και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει ακόμη κινδύνους.

Produced by