13
ΔΕΚ

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής


Τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των μέτρων στήριξης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν στον σκεπτικισμό του επενδυτικού κοινού, σχετικά με την ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κρίση που οδήγησε στις διασώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Τα προβλήματα θα συνεχιστούν και οι αγορές επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πρώτες εβδομάδες του 2011, όπου όχι μόνο οι χώρες, αλλά και οι τράπεζες, θα πρέπει να απευθυνθούν στις αγορές για χρηματοδότηση», σχολιάζει ο David Owen, οικονομολόγος της Jefferies International.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Shaeuble, δήλωσε πως αναμένει μία συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΚΤ, επικεντρώνονται στην προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης των τραπεζών από τα έκτακτη μέτρα ρευστότητας της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα σχόλια των Mario Draghi και Yves Mersch.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τη λήψη μέτρων που θα επέτρεπαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αγοράζει ομόλογα από τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. Παράλληλα μελετούν βραχυπρόθεσμες πιστωτικές διευκολύνσεις για όσες χώρες δυσκολεύονται να δανειστούν.

Διαψεύδουν για αγορές ομολόγων από το Ταμείο

Δεν είναι υπό συζήτηση ενδεχόμενες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αγορά ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της ευρωζώνης.

Αναφερόμενοι στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι πηγές αυτές υποστηρίζουν πως δεν συζητείται σοβαρά η αγορά ομολόγων χρεωμένων χωρών.

Γερμανία: Δεν θα συζητηθεί το θέμα των ευρωομολόγων

Εκτός ημερησίας διατάξεως της Συνόδου Κορυφής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το ζήτημα έκδοσης ευρωομολόγου, σύμφωνα με τη Γερμανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Ο κ. Ζάιμπερτ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Άσελμπορν, προσθέτοντας ωστόσο ότι απόλυτη βεβαιότητα επ΄αυτού δεν υπάρχει.

Όσον αφορά τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι «η συμφωνία στο συγκεκριμένο κείμενο της απόφασης για την περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά και η συγκεκριμενοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων».

Produced by