14
ΔΕΚ

Προς αμκ η ΕΚΤ(;)


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα να ζητήσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως έγινε γνωστό από πηγές της κεντρικής τράπεζας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ των υπό συζήτηση επιλογών, σύμφωνα με μία πηγή, είναι ο διπλασιασμός του κεφαλαίου της τράπεζας, αν και άλλη πηγή πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει να αντλήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για δυνητικές απώλειες από τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε πολύ μέτριες ποσότητες, αλλά τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αγορές και τι θα γίνει αν τα ομόλογα που αγοράζεις ξαφνικά χάσουν το 30% της αξίας τους;", δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται το Ρόιτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πάνω στις πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Ρόιτερ. Το κεφάλαιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 5,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 70% του ποσού αυτού προέρχεται ειδικώς από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης.

Η απόφαση για ενίσχυση του κεφαλαίου της ΕΚΤ, εφόσον ληφθεί επισήμως, θα έλθει σε μία περίοδο κατά την οποία οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το κόστος της χρηματο-οικονομικής κρίσης και τους τριγμούς στις αγορές νομισμάτων και χρέους.

Produced by