14
ΔΕΚ

Έβδομη ημέρα ανόδου στις ευρωαγορές


Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, εκτός από την αγορά της Φρανκφούρτης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοδικό σερί σε διάστημα έξι μηνών, το οποίο υποστηρίχθηκε από μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και ευρωζώνη .


Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,52% στις 5.891 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε οριακή πτώση 0,03% στις 7,027 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,27% στις 3.902 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,2% στις 277,51 μονάδες.

«Είναι ήπιο το κλίμα καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί», τόνισε ο Matthias Jasper, αναλυτής μετοχών στην WGZ Bank AG στο Ντίσελντορφ. «Οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι για ρίσκο αυτή τη στιγμή. Οι μετοχές είναι ακόμα περισσότερο ελκυστικές σε σχέση με άλλα assets».Στα ταμπλό, η Air France-KLM και η Deutsche Lufthansa AG ενισχύθηκαν καθώς η Credit Suisse Group AG τις αναβάθμισε. Ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών κατέγραψε την χειρότερη απόδοση του ανάμεσα σε 19 βιομηχανικούς κλάδους. Η Volkswagen υποχώρησε 2,1% και η Daimler 1,5%.


Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή της ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, η παραγωγή στην περιοχή των 16, ενισχύθηκε 0,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 1,3%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ισχυρή αύξηση κατέγραψε ο δείκτης ZEW οικονομικού κλίματος στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,5 μονάδες, στις 4,3 μονάδες έναντι 1,8 το Νοέμβριο. «Μετά το άλμα του περασμένου μήνα, οι οικονομικές προσδοκίες για τη Γερμανία, δείχνουν να σταθεροποιούνται τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ZEW, Wolfgang Franz.

Απρόσμενη άνοδο σημείωσε ο δείκτης του πληθωρισμού στην Μεγάλη Βρετανία το Νοέμβριο, σε υψηλό έξι μηνών. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 3,3% σε σχέση με πέρυσι, μετά την άνοδο 3,2% που σημείωσαν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής.
Η άνοδος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg και έκαναν λόγο για άνοδο 3,2%.
Produced by