14
ΔΕΚ

«Παίζει» ελεγχόμενη χρεοκοπία;


Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία αναμένεται να «κλειδώσει» η ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρών , ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν μία σειρά από γεγονότα που δείχνουν ότι ίσως η ΕΚΤ προετοιμάζεται για… ελεγχόμενη χρεοκοπία κράτους –μέλους.


Αρχικά ήταν η πληροφορία που μετέδωσε κατ’ αποκλειστικότητα το Reuters, σύμφωνα με την οποία οι κεντρικοί τραπεζίτες της Φραγκφούρτης επεξεργάζονται στο παρασκήνιο σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα η Γερμανία δήλωνε πρόθυμη να στηρίξει τη διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων της ΕΚΤ και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε αύξηση του πακέτου των 440 δισ. Ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όλα τα πιο πάνω δείχνουν ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την αναδιάρθρωση χρέους αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Οπως δήλωσε στέλεχος της ΕΚΤ στο Reuters, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, «το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για πιθανές ζημιές από τις αγορές ομολόγων (σ.σ.: αδύναμων περιφερειακών οικονομιών, δηλαδή κυρίως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας). Προς το παρόν αγοράζουμε μικρές ποσότητες, αλλά τι θα γίνει αν χρειασθεί να αυξηθούν. Και τι θα γίνει αν τα ομόλογα που αγοράζεις ξαφνικά αξίζουν 30% λιγότερο»;

Παράλληλα,  στο δημοσίευμα του σχετικά με την ΑΜΚ της ΕΚΤ, αναφέρεται οτι μεταξύ των υπό συζήτηση επιλογών, σύμφωνα με μία πηγή, είναι ο διπλασιασμός του κεφαλαίου της τράπεζας, αν και άλλη πηγή πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει να αντλήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το κεφάλαιο της ΕΚΤ ανέρχεται σήμερα σε περίπου 5,8 δισεκατομμύρια Ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 70% του ποσού αυτού προέρχεται ειδικώς από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης.

Η απόφαση για ενίσχυση του κεφαλαίου της ΕΚΤ, εφόσον ληφθεί επισήμως, θα έλθει σε μία περίοδο κατά την οποία οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το κόστος της χρηματο-οικονομικής κρίσης και τους τριγμούς στις αγορές νομισμάτων και χρέους.

Trichet: Ζητούμε τη μέγιστη ευελιξία του Ταμείου Διάσωσης

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο για την επέκταση και την διεύρυνση του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δημοσιονομικής κρίσης.

«Ζητούμε την μέγιστη ευελιξία του ταμείου, ποιοτικά και ποσοτικά», δήλωσε ο Trichet χθες σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το εάν το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αγοράσει κρατικά ομόλογα.

« Σε κάποιες χώρες παραμένουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την διατήρηση των δημοσιονομικών τους θέσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. « Κάθε χώρα θα πρέπει να βάλει τα θέματα του οίκου της σε τάξη. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», είπε.

Όσον αφορά τα ευρωομόλογα είπε πως δεν θεωρεί αυτή την ιδέα κατάλληλη αυτόν τον καιρό και τόνισε ότι «Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια άλλη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γι’ αυτό».

Produced by