16
ΔΕΚ

Ο Ευρωπαϊκός Νότος … φλέγεται


Η Moody's προειδοποιεί για υποβάθμιση της Ισπανίας, ενώ το ΔΝΤ βρίσκεται στην Πορτογαλία . Η αίσθηση που υπάρχει στις αγορές είναι ότι στις Βρυξέλλες και κυρίως στην ΕΚΤ προετοιμάζονται για… χρεοκοπία ή χρεοκοπίες, ενώ ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στην οποία αναμένεται να «κλειδώσει» η ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεντρικοί τραπεζίτες της Φραγκφούρτης επεξεργάζονται στο παρασκήνιο σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα η Γερμανία δήλωνε πρόθυμη να στηρίξει τη διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων της ΕΚΤ και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε αύξηση του πακέτου των 440 δισ. Ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όλα τα πιο πάνω δείχνουν ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την αναδιάρθρωση χρέους αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.
Οπως δήλωσε στέλεχος της ΕΚΤ στο Reuters προς το παρόν αγοράζουμε μικρές ποσότητες, αλλά τι θα γίνει αν χρειασθεί να αυξηθούν. Και τι θα γίνει αν τα ομόλογα που αγοράζεις ξαφνικά αξίζουν 30% λιγότερο»;

Για πιθανή υποβάθμιση προειδοποίησε την Ισπανία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, θέτοντας υπό αξιολόγηση το Aa1 εξαιτίας των ανησυχιών για την πορεία του χρέους της χώρας και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2011.

Σημειώνεται ότι η προειδοποίηση για υποβάθμιση της οικονομίας της Ισπανίας έγινε μια μόλις μέρα πριν την κρίσιμη δημοπρασία 10ετών ομολόγων, εξέλιξη που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού της χώρας. Η απόδοση στα 10ετή ομόλογα κινείται πέριξ του 5,5%.

Η Moody's είχε αναφέρει ότι οι Ισπανικές τράπεζες χρειάζονται 17 δις ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η Ισπανία να παραμείνει στη ζώνη του Aa, σημειώνει η Moody's, παρόλο που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της ευρωζώνης, γι' αυτό και μπορεί να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα αξιολόγησης.
Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται στην Πορτογαλία, προκειμένου να διενεργήσουν έναν ετήσιο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Πρόκειται για ταξίδι ρουτίνας ή;

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το ΔΝΤ επισκέπτεται τη χώρα μέσα σε 1,5 μήνα. Η Πορτογαλία βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αγορών και αυτό καταγράφεται στην απόδοση των εντόκων γραμματίων.

Στο 3,4% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των 3μηνων εντόκων γραμματίων στη δημοπρασία που πραγματοποίησε η Πορτογαλία, καταγράφοντας άνοδο 1,58% σε σχέση με το 1,82% που ήταν το επιτόκιο στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

S&P: Απειλεί με υποβάθμιση το Βέλγιο!

Πήρε σειρά και το Βέλγιο τώρα. Με υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας, πιθανόν και εντός έξι μηνών, απειλεί σήμερα τη χώρα η Standard & Poor's εάν δεν καταφέρει σύντομα να σχηματίσει κυβέρνηση και να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της.
Ο ξένος οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές, διατηρώντας, όμως, την αξιολόγηση AA+.

Η αξιολόγηση του Βελγίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά μία βαθμίδα, είπε η S&P, αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέψει στη κυβέρνηση να βάλει σε σταθεροποιητική τροχιά το χρέος της.

Η S&P δήλωσε, επίσης, ότι διαβλέπει κινδύνους όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας γενικότερα. Συγκεκριμένα εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,1% του ΑΕΠ το 2011.

Η S&P υποβάθμισε προσφάτως σε αρνητικές και τις προοπτικές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Produced by