16
ΔΕΚ

Παπανδρέου: Ο κάθε ηγέτης να αναλάβει τις ευθύνες του


«Η Ελλάδα και οι έλληνες ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών σταθερότητας και ανάπτυξης» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.


«Η πρόκληση σήμερα δεν είναι τι κάνει η κάθε χώρα χωριστά για την οικονομία της αλλά τι κάνουμε όλοι μαζί ως συλλογικότητα. Xρειαζόμαστε δυνατές αποφάσεις και ο κάθε ηγέτης να αναλάβει τις ευθύνες του» επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη σύνοδος είχε συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ .


Σύνοδος Κορυφής: Το καλό και το κακό σενάριοΣτη διήμερη Σύνοδο (16-17 Δεκεμβρίου), που ξεκινά σήμερα φαίνεται ότι θα έχει και πάλι όλα τα στοιχεία ενός 48ωρου διπλωματικού θρίλερ. Η Γερμανία, με την υποστήριξη και της Γαλλίας, επιδιώκει να συζητηθεί και να εγκριθεί μόνο μια συμφωνία ύψιστης προτεραιότητας για τη στρατηγική της: η συμφωνία για το κείμενο δύο προτάσεων που θα προστεθεί στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης αδύναμων οικονομιών (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - ΕΜΣ), η ίδρυση του οποίου θα συνοδευθεί από την καθιέρωση ελεγχόμενων χρεοκοπιών των χωρών που κρίνονται αφερέγγυες από την Κομισιόν και το ΔΝΤ (η Ελλάδα είναι πρώτη «υποψήφια» για τη διαδικασία αυτή).

Παρότι η Σύνοδος προορίζεται από την Γερμανία να είναι «μονοθεματική», τα ασθενέστερα κράτη ελπίζουν σε δεύτερο… πλάνο να αποσπάσουν κάτι, «παζαρεύοντας» τη θετική ψήφο τους επί του γαλλογερμανικού σχεδίου, καθώς η μίνι αναθεώρηση της Συνθήκης απαιτεί ομοφωνία. Οι ηγέτες αναμένεται να εκδώσουν ένα κείμενο οδηγιών προς τους υπουργούς Οικονομικών, για να συνεχίσουν τη συζήτηση για μέτρα «θωράκισης» του ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να ανοίγει το δρόμο έστω για μια αρχική διαπραγμάτευση λύσεων που δεν θα τοποθετούν μόνιμα τις αδύναμες χώρες στην προκρούστια κλίνη της γερμανικής λιτότητας, αλλά θα ενισχύουν τη θέση τους έναντι των αγορών (π.χ.: έκδοση ευρωομολόγων, αύξηση από σήμερα των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, αγορές ομολόγων περιφερειακών χωρών από τον προσωρινό μηχανισμό, κ.ά.).

Σε αυτό το «σφιχτό» διαπραγματευτικό πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποσπάσει μια κατ’ αρχήν έγκριση (οι λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Ιανουάριο από τους υπουργούς Οικονομικών) για επιμήκυνση σε κατάλληλο χρόνο και με ευνοϊκούς όρους του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η διατύπωση της αρχικής σχετικής ανακοίνωσης του Eurogroup , περί «εναρμόνισης» των όρων του ελληνικού δανείου (που δεν έχει δοθεί από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας, αλλά από κράτη μέλη και το ΔΝΤ) με αυτούς του ιρλανδικού, είχε δημιουργήσει αισιοδοξία για τους όρους της επιμήκυνσης, αλλά τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα από την Γερμανία δείχνουν ότι το Βερολίνο κρατά ανοικτές σε συζήτηση πολλές κρίσιμες «λεπτομέρειες».

Barroso:Συστημική η κρίση χρέους

Προειδοποίηση στους ευρωπαίους ηγέτες θα απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, πως η κρίση που μετακυλύεται αποτελεί συστημική απειλή για την ευρωζώνη .
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα υποστηρίξει ότι η κρίση απαιτεί νέα βήματα από όλη τη νομισματική ένωση και συγκεκριμένα μέτρα από τα κράτη μέλη, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία .

«Η σημερινή κρίση χρέους έχει γίνει τώρα εκ φύσεως συστημική και προκαλείται όχι μόνο από τα δημοσιονομικά θεμελιώδη, αλλά και από την λανθασμένη αξιολόγηση του ρίσκου από τους επενδυτές και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των αγορών ως αγέλη», θα αναφέρει ο Barroso στην ομιλία του, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters.Ρεν: Αμεσα η πρόταση επιμήκυνσης


«Η Επιτροπή θα υποβάλει άμεσα πρόταση για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, στα 7,5 χρόνια, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της σώρευσης δανειακών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2014 και 2015», δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά.
Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων του κ. Ρεν με τα μέλη της Προσωρινής Επιτροπής του ΕΚ για την κρίση, η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε στις συζητήσεις που διεξάγονται για τη σύσταση Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσης και ρώτησε τον Επίτροπο Ρεν «ποιές είναι οι απόψεις της Επιτροπής για τα δάνεια που συνάπτονται τώρα, στο πλαίσιο του Προσωρινού Μηχανισμού (των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και των 85 δις ευρώ για την Ιρλανδία), αλλά πρόκειται να αποπληρωθούν αργότερα όταν θα έχει συσταθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός».

Ο κ. Ρεν επανέλαβε ακόμη ότι ο υπό σύσταση μόνιμος μηχανισμός δεν εμπλέκεται με τα δανειακά συμβόλαια που συνάπτονται τώρα στο πλαίσιο του Προσωρινού Μηχανισμού, είτε για την Ελλάδα είτε για την Ιρλανδία .


Το «κακό» σενάριο

Ενα κακό σενάριο εξέλιξης των συζητήσεων για την επιμήκυνση, το οποίο δεν μπορεί να αποκλεισθεί προκαταβολικά, θα ήταν το ακόλουθο:
-Να επιμείνει το Βερολίνο στην ανάγκη να εγκριθεί η επιμήκυνση μόνο μετά την αξιολόγηση της Ελλάδας ενόψει της τέταρτης δόσης, δηλαδή μετά τον Φεβρουάριο, με δύο επιχειρήματα: ότι η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου για το 2010, όπως επιβεβαίωσε η έκθεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, άρα θα πρέπει να κριθεί αν έχει λάβει όλα τα διορθωτικά μέτρα που απαιτούνται μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, πριν εγκριθεί η επιμήκυνση. Και ότι αν εγκριθεί πρόωρα η επιμήκυνση, αυτό θα δώσει «λάθος σήματα» χαλάρωσης στις αγορές, αφού θα φανεί να επιβραβεύεται μια χώρα που δεν έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

-Αυτή η καθυστέρηση, όμως, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές. Η Γερμανία θα μπορούσε να προτείνει να επιμηκυνθεί μόνο το σκέλος του δανείου μετά την τέταρτη δόση, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια, που έχουν ήδη εκταμιευθεί, να αναχρηματοδοτηθούν όταν θα είναι προγραμματισμένη η αποπληρωμή τους, με νέα δάνεια από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος άλλωστε θα χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος και του ιρλανδικού «πακέτου». Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα γίνει ο δεύτερος «πελάτης» του ΕΜΣ, η λειτουργία του οποίου συνδυάζεται με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους, δηλαδή να τεθεί και επίσημα σε τροχιά ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

-Επιπλέον, η Γερμανία μπορεί να θέσει θέμα διαφοροποίησης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας, δηλαδή να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο ιρλανδικό (5,8%), αφού ληφθεί υπόψη η διαφορά στο επίπεδα αποδόσεων των ομολόγων των δύο χωρών στις αγορές.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία, ότι τελικά αυτά τα σενάρια δεν θα επιβεβαιωθούν την Παρασκευή. Τονίζουν, ότι ο Πρωθυπουργός μερίμνησε ήδη να δώσει προκαταβολικά απάντηση σε πιθανές αιτιάσεις της Μέρκελ, περί μη συμμόρφωσης της χώρας με το μνημόνιο . Το πολυνομοσχέδιο που εγκρίνεται με συνοπτικές διαδικασίες σήμερα και περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα διορθωτικά μέτρα, που όφειλε να λάβει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου (αύξηση ΦΠΑ, «νυστέρι» στις ΔΕΚΟ , αλλαγή εργασιακών σχέσεων) αποτελεί «πληρωμένη απάντηση» σε πιθανές αιτιάσεις περί μη συμμόρφωσης, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Μέρκελ για να «τρενάρει» την επιμήκυνση.

Ο Πρωθυπουργός, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα συνδέσει ανεπίσημα την επιμήκυνση με ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα με τη θετική ψήφο στο γερμανικό σχέδιο για αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης αν δεν αποσπάσει τη δέσμευση της Μέρκελ για άμεση επιμήκυνσητου συνόλου του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με επιτόκιο όχι υψηλότερο από το ιρλανδικό.
Produced by