16
ΔΕΚ

Επιμένει κατά ευρωομολόγου


Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στους εταίρους στην Ευρωζώνη που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. "Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του, κανείς στην Ευρώπη δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει", είπε η κ. Μέρκελ στη χθεσινή ομιλία της στη γερμανική βουλή. Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Μπουντεστακ ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ.

Στην ομιλία της η καγκελάριος ανέπτυξε τις θέσεις της εννέα σημείων για τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει σήμερα και αύριο το Συμβούλιο των 27 αναφορικά για τη σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού Κρίσεων στην Ευρωζώνη μετά το 2013 και την απαιτούμενη προς τούτο "περιορισμένη μεταρρύθμιση" της συνθήκης της Λισαβόνας.

Απέρριψε ωστόσο την ιδέα του ευρω-ομολόγου λέγοντας ότι "δεν πρέπει να γίνει το λάθος να παρουσιαστεί η ως λύση η ενοποίηση των κινδύνων". Διαβεβαίωσε πάντως ότι ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης "θα είναι και τα επόμενα 50 χρόνια η κατευθυντήρια γραμμή της γερμανικής πολιτικής".

Κατά την κυρία Μέρκελ η άλλη όψη της αλληλεγγύης είναι να αντιμετωπίσουν οι άλλοι εταίροι στην ΟΝΕ ως "Ένωση ευθύνης" τηρώντας τους κανόνες της. Κάλεσε δε τους ηγέτες της Ένωσης να εγκρίνουν οριστικά τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας το αργότερο στο Συμβούλιο του Μαρτίου 2011, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από τις 27 χώρες μέλη μέχρι το τέλος του 2012 και να τεθεί στη συνέχεια σε λειτουργία ο "Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων". Όπως είπε η κ. Μέρκελ, πληρούνται οι δύο βασικοί όροι που είχε θέσει η Γερμανία, η ομοφωνία στη λήψη απόφασης και η χορήγηση της βοήθειας από το Μηχανισμό ως 'έσχατο μέσο'.

Τα 9 σημεία της Γερμανίας

Με ένα πρόγραμμα εννέα σημείων μεταβαίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ,στις Βρυξέλλες ,για το κρίσιμο Συμβούλιο κορυφής. Όπως εξήγησε η καγκελάριος σε χθεσινή της ομιλία στη γερμανική Βουλή , πρόκειται για εννέα προϋποθέσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί σε βάθος χρόνου η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Οι προϋποθέσεις που ανέπτυξε η κυρία Μέρκελ είναι οι εξής:

1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.

2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.

3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.

4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.

5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομμισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.

6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.

7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.

8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.

9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για εννέα σημεία που αποτέλεσαν τις "κατευθυντήριες γραμμές" της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία με την εκπνοή της υφιστάμενης ήδη ασπίδας προστασίας EFSF και EFSM ύψους 750 δις ευρώ στις 30 Ιουνίου 2013.

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Σκληρή κριτική στην καγκελάριο άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ (SPD), επιρρίπτοντας στην κ. Μέρκελ καθυστερήσεις και παλινωδίες. Διαχειρίστηκε την κρίση με "μισές αλήθειες και ψέματα", είπε ο κ. Σταϊνμάιερ στη χθεσινή συζήτηση στη γερμανική βουλή για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. "Η ελπίδα για μικρές αλλαγές στις συνθήκες δεν είναι πολιτική για την αντιμετώπιση της βαθύτερης μέχρι τώρα κρίσης της Ευρώπης", τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ "απέτυχε όσο καμία άλλη", είπε ο κ. Σταϊνμάιερ τονίζοντας ότι αγνοεί και "το τελευταίο σήμα συναγερμού" από την ΕΚΤ , η οποία, όπως εκτίμησε, εξωθείται να καταστεί η "Bad Bank" της Ευρώπης.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε τη θέσπιση ευρω-ομολόγου σε ένα περιορισμένο εύρος και τάχθηκε υπέρ της "έξυπνης συμμετοχής" των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος αδυναμίας μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ότι ζητούμενο δεν είναι "μία συζήτηση για μικρά εργαλεία", εκ των οποίων "τα περισσότερα είναι αναπότρεπτο ότι θα έρθουν". Από τη Γερμανία "οι εταίροι αναμένουν ένα καθαρό ναι στο εγχείρημα της Ευρώπης", προς το συμφέρον και της Γερμανίας.

Από ομιλητή της αντιπολίτευσης επισημάνθηκε επίσης η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργου Χατζημαρκάκη ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ απέτυχε στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη. 

Συνέντευξη Μέρκελ στην Bild

 Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δηλώνει ότι το ευρώ είναι σαν τη γερμανική ενοποίηση, είναι η σωστή επιλογή παρά τα προβλήματα, και δεν πρέπει να υπάρξουν παρεκκλίσεις, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

"Βλέπετε, είναι κάπως σαν τη γερμανική ενοποίηση. Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ αυτήν την ιστορική απόφαση υπέρ της ένωσης, παρά τα προβλήματα και τα επώδυνα πλήγματα. Το ίδιο ισχύει σήμερα: πήραμε μία απόφαση υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ. Ήταν η σωστή απόφαση και παραμένει", δηλώνει η Αγγελα Μέρκελ λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης διήμερης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Η γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε την ιδέα ότι στην Ευρώπη η Γερμανία υπαγορεύει τις απαιτήσεις της- "η Γερμανία δεν υπαγορεύει τίποτε σε κανέναν"- και κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιδείξουν αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ.

"Αυτό θα βοηθούσε, εάν οι 27 χώρες αναλάμβαναν δεσμεύσεις με αποφασιστικότητα... Για κάθε έναν από εμάς το ευρώ δεν αμφισβητείται. Οι κερδοσκόποι δεν έχουν καμία τύχη", δηλώνει η Αγγελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι, "σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία λογική εναλλακτική λύση" στο ενιαίο νόμισμα.

"Περάσαμε με επιτυχία την οικονομική κρίση στη Γερμανία, διότι δεν φοβηθήκαμε και διότι οι άνθρωποι έδειξαν μεγάλη ηρεμία- και αυτό αν και τα προβλήματα ήταν σημαντικά. Συνεχίζουμε να έχουμε ανάγκη αυτήν την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη. Η πίστη στην Ευρώπη και το ευρώ, ας μη γελιόμαστε, είναι το ήμισυ της λύσης", δηλώνει.

Η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν μαζί σε ακόμη πιο στενή συνεργασία.

"Έχουμε ανάγκη από περισσότερη εναρμόνιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, μίας οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη με βάση κοινούς κανόνες σταθερότητας", τονίζει η Αγγελα Μέρκελ.


Produced by