16
ΔΕΚ

«Υπερατλαντικές» πιέσεις στις ευρωαγορές(upd)


Κυριαρχούν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επηρεάζονται απο τις διαπραγματεύσεις στη Wall Street, που "ακροβατεί" ανάμεσα στα καλά νέα της ανόδου της μεταποιητικής δραστηριότητας και των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της FedEx. 
 
Στο επίκεντρο βρίσκεται η διήμερη κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη .

Στο Λονδίνο ο FTSE καταγράφει απώλειες 0,20% στις 5.870 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,25% στις 3.870 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση  0,17%στις 7.004 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,20% στις 9.962,50 μονάδες, υπό την πειλή υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,1% στις 276,75 μονάδες, στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, η μετοχή της BP, υποχωρεί κατά 2,3%, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση, υπέβαλε μήνυση στην BP και σε  άλλες 9 εταιρείες για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Πτωτικά κινούνται οι τράπεζες, με την BNP Paribas να καταγράφει απώλειες 1,2% και την ING Group κατά 1,1%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στις 55 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI τον Δεκέμβριο, έναντι 55,5 μονάδων το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Markit.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα παραμένει αμετάβλητος τον Δεκέμβριο. Ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε σε υψηλά οκτώ μηνών στις 56,8 μονάδες, από 55,3 μονάδες το Νοέμβριο.

Άνοδο 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία το Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν 1,1%, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,4% σε μηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια.

Στην Ασία, πτωτικό ήταν το κλίμα στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, για δεύτερη ημέρα, με τον περιφερειακό δείκτη να οδεύει στην πρώτη του διαδοχική πτώση για πρώτη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων. Αρνητικοί πρωταγωνιστές, οι μετοχές των Bridgestone και Singapore Airlines, μετά την υποβάθμιση των συστάσεών τους.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Reserve Bank of India. Αναλυτικότερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Duvvuri Subbarao διατήρησε το repurchase rate αμετάβλητο στο 6,25% και το reverse repurchase rate στο 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Produced by