16
ΔΕΚ

Τα κατάφεραν οι ευρωαγορές


Με μικρά κέρδη τερμάτισαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τους τρόπους αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.

Στο Λονδίνο ο FTSE κατέγραψε οριακές απώλειες 0,02% στις 5.881 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κέρδισε 0,21% στις 3.888 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,11%στις 7.024 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 277,59 μονάδες, στο Λονδίνο.

«Νομίζω πως οι αγορές περιορίζονται στο τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Peter Dixon, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, ενώ προσέθεσε ότι δεν υπάρχει νόημα να έχει κάποιος σημαντικές θέσεις σε αυτή την περίοδο.

Στα ταμπλό, η μετοχή της BP, υποχώρησε 1,4%, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση, υπέβαλε μήνυση στην BP και σε άλλες 9 εταιρείες για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δέχτηκε πιέσεις, με την BNP Paribas να τερματίζει στο -1,7% και την ING Group στο - 1,1%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στις 55 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI τον Δεκέμβριο, έναντι 55,5 μονάδων το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Markit.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα παραμένει αμετάβλητος τον Δεκέμβριο. Ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε σε υψηλά οκτώ μηνών στις 56,8 μονάδες, από 55,3 μονάδες το Νοέμβριο.

Άνοδο 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία το Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν 1,1%, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,4% σε μηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια.
Produced by