16
ΔΕΚ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το μηχανισμό


Σε συμφωνία κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το μόνιμο μηχανισμό. Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο μηχανισμός ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερος από τον προσωρινό των 440 δις ευρώ.

Οι τροποποιήσεις στο κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας θα είναι μικρές, αλλά η ΕΕ επιθυμεί να υπάρχει ρητή διάταξη που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να θέσουν σε εφαρμογή ένα μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ τους.

Υπέρμαχος της διάταξης αυτής είναι η Γερμανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προσφυγών σε βάρος του στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα συνθήκη δεν επιτρέπει κατ' αρχήν μια χώρα της ζώνης του ευρώ να σωθεί από την πτώχευση από τους εταίρους της.

Η Γερμανία, η χώρα που συνεισφέρει περισσότερο στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, πίεσε για μια συμφωνία εγκαθίδρυσης ενός συστήματος που θα επιτρέπει οικονομική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο για τη διαφύλαξη της ευρωζώνης και μπορεί να αναγκάσει τους ομολογιούχους να επωμιστούν μέρος του κόστους μελλοντικών διασώσεων.

«Το ότι ο συμφωνήθηκε ο μηχανισμός να τεθεί σε ισχύ σε διάστημα διετίας θα ηρεμήσει τις αγορές», υποστήριξε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Fayman.
Produced by