19
ΔΕΚ

ΔΝΤ: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στις ΗΠΑ ότι "ίσως" να διαδήλωνε αν ήταν έλληνας, διαμαρτυρόμενος για τα σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία έχει λάβει η χώρα. Ομως στην έκθεση του Ταμείου που ακολούθησε την έγκριση της 3ης δόσης του δανείου περιγράφονται επώδυνα μέτρα τα οποία πρέπει υποχρεωτικά η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους αν θέλει να λάβει τη δόση του Μαρτίου.

Στην πιο κρίσιμη καμπή μπαίνει το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, σύμφωνα με την τριμηνιαία αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε καλά και η χώρα βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο, συμφωνούν ότι είναι άνευ προηγουμένου ο περιορισμός του ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, φοβούνται όμως ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα μπορεί να κολλήσουν.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει δεκάδες αλλαγές μέχρι το Μάρτιο, προκειμένου να διασφαλισθεί η τέταρτη -και μεγαλύτερη ως τώρα- δόση του δανείου, η οποία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ στέλνει στην Ελλάδα τα εξής «τελεσίγραφα»:

-Ζητά μεγαλύτερο έλεγχο για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών που προκύπτουν κυρίως από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2011 οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα έχουν ζημίες 1,9 δισ. ευρώ και προτείνει: πώληση μη στρατηγικών ΔΕΚO, νέα
κοστολόγηση δημοσίων υπηρεσιών ,εξάλειψη των περιττών δημόσιων οργανισμών, συγχώνευση όσων επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και «λουκέτο» σε δημοσίους οργανισμούς χωρίς αντικείμενο.
Ζητά περιορισμό μισθολογικού κόστους στο δημόσιο , καθώς ο μέσος μισθός του δημοσίου τομέα υπερβαίνει κατά 25% αυτόν του ιδιωτικού και ο χρόνος εργασίας είναι κατά 10% λιγότερος. Το ΔΝΤ ζητάει μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, μείωση των νοσοκομειακών δαπανών, μείωση των υψηλών μισθών στις κρατικές επιχειρήσει.

- Ζητά επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία. Στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπαίνουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, οικονομικοί ελεγκτές και φαρμακοποιοί.

-Εμμέσως πλην σαφώς ζητά μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι "ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η ελληνική αγορά εργασίας συνέβαλε την τελευταία δεκαετία στη δυσανάλογη αύξηση μισθών και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό, οι μισθοί πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την παραγωγικότητα. Μεσοπρόθεσμα, οι μισθολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα διέπονται από βελτιώσεις της παραγωγικότητας".

- Έμφαση δίνει και στο θέμα της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι οι μεγάλοι εισοδηματίες πρέπει να πληρώσουν το φορολογικό μερίδιο που τους αναλογεί, προσθέτοντας ότι "δε μπορούμε να περιμένουμε από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής». Το Ταμείο βλέπει καθυστερήσεις στη βελτίωση των εισπρακτικών μηχανισμών και την αποτελεσματικότητα του ελέγχου των δαπανών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης το ΔΝΤ καταγράφει σημαντική υστέρηση στα δημόσια έσοδα, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα της συλλογής του ΦΠΑ είναι 32% του ΑΕΠ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ζητείται να περιοριστούν τα προϊόντα που είναι σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (σε 6,5% και 13% όπου βρίσκονται τα βασικά είδη διατροφής) και να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Produced by