20
ΔΕΚ

Σε κίνδυνο η αξιολόγηση AAA της Γαλλίας(;)


Να χάσει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ κινδυνεύει η Γαλλία , όπως εκτιμούν αναλυτές και επενδυτές, καθώς η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη , απειλεί τις πιο υγιείς οικονομίες, ενώ αι το Βέλγιο κινδυνεύει με μια πιθανή υποβάθμιση.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Bloomberg, στις 15 Δεκεμβρίου, ο οίκος Moody’s προειδοποίησε με υποβάθμιση την Ισπανία, ενώ προχώρησε σε υποβάθμιση της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες. Την ίδια ώρα η S&P αναθεωρεί τις αξιολογήσεις της για  Ιρλανδία , Πορτογαλία και Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, την ανιούσα παίρνουν τα CDS σε Βέλγιο, Γαλλία και Αυστρία.

«Κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση είναι πιθανό να υποστεί ποινή τον επόμενο χρόνο», σχολιάζει ο Toby Nangle της Baring Asset Management. «Θα ήταν μεγάλη υπόθεση μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, ωστόσο δε νομίζω πως η ανησυχία αυτή αντανακλάται στιες αγορές», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Ralf Ahrens, διαχειριστής της Frankfurt Trust, εκτιμά πως εάν τα προβλήματα στην ευρωζώνη δεν επιλυθούν σύντομα, τότε οι συνθήκες αναχρηματοδότησης θα είναι ακριβές για αυτές τις χώρες και οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε περαιτέρω υποβαθμίσεις. «Ήδη υπάρχει τέτοιες δυναμικές στην αγορά. Θεωρώ πως η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο», τονίζει.
Produced by